Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Juica med slowjuicer Bild: Sofia Antonsson

Sommarboost

Publicerat: 2015-07-28   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

Jag har investerat i en slowjuicer och börjat juica Det kan vara det bästa köp jag någonsin gjort, vill jag i alla fall tro! Och jag måste ju erkänna att det infinner sig en väldigt fräsch känsla i kroppen efter att ha druckit juice. Vad är då en slowjuicer? Jo, det är en typ av råsaftcentrifug som varsamt krossar cellerna i frukt och grönsaker utan att hetta upp dem. Du får en "raw-juice" och dessutom ca 30 % mer juice än i en vanlig råsaftcentrifug. Själva fibrerna, pulpan, går ut för sig och dessa kan man sedan använda till andra saker som t ex bakning. Det blir mitt nästa projekt så jag återkommer till det. 

Morgonens juice bestod av rödbeta, morot, tomat, gurka, grönkål, apelsin och ingefära. Eftersom jag fortfarande håller på och testar olika kombinationer och grönsaker blir det rätt små mängder. Rödbeta brukar t ex gå bra att äta i liten mängd och den funkade fint i juicen. Å vilken färg den bidrar med sen!

Det är alltså bara att prova vilka frukter och grönsaker du vill. För den som är nybörjare på juice kan det vara bra att ha i apelsin, grapefrukt eller någon annan lite söt frukt för att lätta upp smaken. Ta inte för mycket frukt bara eftersom det lätt blir mycket fruktsocker. När du sedan blivit juiceproffs kan du köra med enbart grönsaker, gärna vattenrika, blandat med t ex bladgrönt.

Eftersom solen inte riktigt kommit fram och givit oss D-vitamin får vi boosta kroppen på annat sätt. En juice fyller effektivt på näringsförrådet och gör dig pigg och glad!

Sofia