Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Värsta magfrukten Bild: Pixabay

Sommarens värsta magfrukt!

Publicerat: 2016-06-19   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

God, men förrädisk

Har du också märkt att det bubblar i magen varje gång du äter vattenmelon? det beror på en molekyl kallad sockeralkohol och är en av medlemmarna i FODMAP-familjen. Sockeralkoholerna finns naturligt i vissa livsmedel (som en del frukter och grönsaker). De används också som sötningsmedel i tuggummi och halstabletter. De allra flesta med IBS och orolig mage reagerar starkt på sockeralkoholer som känns igen på att alla utom en slutar på -ol. De sju olika sorterna är: sorbitol, mannitol, maltitol, xylitol, isomalt , laktitol och erytritol. 

Varför är sockeralkoholer ett problem?

Endast en tredjedel av sockeralkoholerna absorberas faktiskt av våra kroppar, och nivån av absorption beror på typen av sockeralkohol och individen. När sockeralkoholer absorberas dåligt passerar de vidare till våra tarmbakterier som börjar festa på dem med snabbjäsning som resultat. Sockeralkoholer är också naturliga laxermedel, eftersom de kan dra in vatten när de hamnat i tjocktarmen, vilket stimulerar tarmrörelserna. Detta är anledningen till t.ex vissa tuggummin och halstabletter  innehåller varningar om att de kan ha en laxerande effekt.

Var finns de?

Sorbitol och mannitol förekommer naturligt i ett stort antal olika frukter och grönsaker. De kan också vara konstgjorda och är ofta insmygna i t.ex. godis, glass, sylt och konserver, tuggummi, choklad, proteinpulver, bakverk, näringstillskott, vissa mediciner och halstabletter. Titta extra noga på produkter som uppger att de är sockerfria eftersom det ganska ofta då innehåller en sockeralkohol.

Så se upp med sockeralkoholerna om du har en känslig mage!

Sofia