Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Tarmbakterier Bild: Colourbox

Tarmbakterier - våra bästa vänner!

Publicerat: 2015-09-14   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

Det kanske hetaste ämnet inom forskning på mat och hälsa just nu är våra tarmbakterier, eller mikrofloran som den också kallas. Vi har tio gånger fler bakterier i magen än cellerna i vår kropp och bakterierna innehåller tillsamamns många fler gener än det mänskliga genomet. Tillsammans väger bakterierna 1-2 kg och de flesta befinner sig i vår tjocktarm där de är inblandade i en massa processer. Forskningen på vår tarmflora har utvecklats snabbt de senaste åren och nu har man lyckats identifiera att 99% av alla tarmbakterier utgörs av 30-40 arter. Många nya upptäckter har gjorts och man tror att sjukdomar som fibromyalgi, kronisk trötthet, IBS, Crogns, ulcerös kolit och flera andra inflammatoriska och autoimmuna sjukdomar alla kan ha sitt ursprung i tarmen. 

Jag får ofta frågor om huruvida man ska äta probiotika, alltså ett tillskott på goda tarmbakterier. Frågan är inte helt enkel och eftersom vi inte vet vem som behöver vilken stam kan det bli lite av ett lotteri. Därför rekommenderar jag alltid preparat med så många stammar som möjligt och gärna levande bakterier. Prova i en månad och utvärdera sedan. Kanske behöver du prova en annan sort?

Lycka till!

Sofia