Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Reagerar magen på tillsatser? Bild: Pixabay

Kan tillsatser störa magen?

Publicerat: 2015-11-28   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

I tisdagens program pratade min kollega Maria om tillsatsers vara eller icke-vara. Det är ju lätt att tro att alla tillsatser är av ondo och bara onödiga. Faktum är att en hel del av matens tilslatser är helt nödvändiga för vår helsa medan andra tvärtom kan vara rent ohälsosamma. Läs mer på Marias blog

IBS och tillsatser

Jag får ofta frågan om vilka tillsatser som kan påverka magen. Primärt är det glutenfria produkter som kan innehålla många tilsatser. Det är förstås väldigt individullet och lågt ifrån alla med IBS reagerar på dessa, känn därför efter innan du börjar plocka bort alltför många livsmedel som innehåller följande tillsatser:

Karragenan - stabiliseringsmedel i mejeriprodukter som grädde och glass. Rödalg som ibland kan störa magen.

Gurgummi, guarkärnmjöl - konsistensgivare i många glutenfria produkter som mjölmixer och bröd. Tillhör familjen baljväxter och kan ge överkänslighetsreaktion hos den som är allergisk mot baljväxter och jordnötter.

Pektin - gelébildande kolhydrat som finns naturligt i frukt och grönsaker. Tillsätts ofta i sylt, marmelad och bröd.

Rena produkter bättre 

För dig som vet med dig att du är känslig för produkter med tillsatser är det bra att välja ren mat. Det kan t ex vara naturligt glutenfria mjölsorter som majs, ris och bovete eller bröd som du bakar själv. På så sätt kan du lättare kontrollera innehållet.

Sofia