Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Utmattad Bild: Pixabay

Så hänger utmattning och magproblem ihop

Publicerat: 2016-02-26   |  Sofia Antonsson

I veckan pratade Louise Hallin om utmattningsdepression i programmet. Eftersom jag ofta möter personer med utmattningsproblematik och samtidiga magproblem tänkte jag reda ut lite kring hur detta hänger ihop.

Det är vanligt att magen "kraschar" i samband med att man går in i väggen eller blir utmattad. Plötsligt kan du kanske inte äta någonting innan magen blir uppblåst, gasig och du får springa på toa. Vanligen är det flera faktorer som samspelar, däribland stress som en av de starkaste. Stress påverkar tarmslemhinnan och tarmbakterierna på ett sätt så att tarmen blir mindre motståndskraftig. Stress kan också minska förmågan att ta upp näring eftersom nivåerna av saltsyra och matsmältningsenzymer sjunker. Detta bidrar till att det blir ont om näring i kroppen, vilket i sig påverkar en mängd system. Samtidigt vet alla som haft stressiga perioder att det då kan vara svårare att äta hälsosamt och göra bra matval. Kanske blir det mer snabbmat och socker som i sig innehåller mindre näring. 

För att underlätta så mycket som möjligt för magen under en utmattning är det alltså viktigt att förse kroppen med mycket näring från frukt, bär och grönsaker. Försök att undvika socker, kaffe och alkohol som stressar kroppen i onödan. Ät så ren mat som möjligt och se om du mår bättre av att äta mindre lök, vitlök och sädesslag som vanligen kan reta en irriterad tarm.

Sofia