Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är dietist med expertis inom IBS och maghälsa. Här delar hon med sig av tips och råd som lindrar en orolig mage.

Västerbottenknyten Bild: Madeleine Broström

Västerbottenknyten till kräftskivan

Publicerat: 2016-08-15   |  Sofia Antonsson
Kategori: Hälsa

Kräftsäsongen är här, en av mina absoluta favoritstunder på året! Jag kan inte få nog av smak, doft och tillbehör till de lysröda små godbitarna. Klassisk västerbottenpaj är gott, men jag tycker att de här knytena kvalar in som bra kandidater på tilltuggsbuffén. Här gör jag dem glutenfria så klart med färdig fryst smördeg.

ca 16 st

2 plattor fryst glutenfri smördeg
400 g västerbottenost
4 kokta potatisar
10 soltorkade tomater (Fontana orginal)
3 äggulor + 1 ägg till pensling
salt och svartpeppar
glutenfritt mjöl till utkavling

GÖR SÅ HÄR
Ta ut smördegen ur frysen och låt tina ca 4 timmar i rumstemperatur. Sätt ugnen på 225 grader. Riv osten fint i en bunke. Riv och blanda ner potatisen. Finstrimla tomaterna och blanda med ost och potatis. Rör ner äggulorna och smaka av med salt och peppar.

Kavla ut smördegsplattorna tunt på mjölat underlag. Skär varje platta i 8 bitar. Lägg en klick ostblandning på varje bit och vik ihop till knyten. Tryck ihop ändarna ordentligt och nagga med en gaffel. Lägg knytena på en plåt med bakplåtspapper pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter eller tills de är fint gyllenbruna.

Lycka till med kräftfisket :)