Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

11 bra och goda tips mot halsont Bild: Hillevi Wahl

11 bra och goda tips mot halsont

Publicerat: 2016-02-24   |  Hillevi Wahl

När jag började träna militärträning för fem år sedan fick jag två stränga order: Träna aldrig med feber eller halsont!
Varför? Det är livsfarligt. På riktigt. I värsta fall kan det leda till hjärtmuskelinflammation som är ett allvarligt tillstånd.

Så nu när jag lever med en grinig hals så är det bara att gilla läget och testa lite huskurer. Här är de bästa jag hittat. Min favorit är såklart glass. Vilken är din?

 1. Gurgla saltvatten. Flera studier visar att om man gurglar saltvatten så kan man minska svullnad i halsen. Saltvattnet då det sköljer bort bakterier. Men du behöver inte hälla i halva saltkaret, en halv tesked i ett glas vatten räcker.

 2. Smärtstillande. Ipren och Alvedon hjälper faktiskt mot halsont i många fall. Något man ofta glömmer bort. Har du riktigt ont i halsen, så tveka inte. Ta en smärtstillande tablett!

 3. Sug på halstabletter. Det fungerar faktiskt - eftersom det hjälper till att producera saliv som håller halsen fuktig. För extra effekt: välj en tablett med mentol eller eukalyptus i smaken.

 4. Hostmedicin. Även om man inte har hosta så kan hostmedicin lindra ömhet. Täcket av medicinen ger nämligen en tillfällig lindring.

 5. Varma drycker. En kopp rykande varmt te ger oftast omedelbar effekt. Lägg i honung så läker du snabbare, tack vare dess stora mängd antioxidanter. Drick därför te, varm mjölk, kaffe eller någon annan varm dryck du tycker om. 

 6. Kycklingsoppa. En klassiker. I spadet finns sodium, som innehåller antiinflammatoriska egenskaper. Dessutom kan du svälja utan större smärta.

 7. Marshmallows! Jag är inte helt hundra på att det funkar, men kanske värt att prova om man har långtråkigt. Enligt rapporter ska själva gelatintäcket minska smärta. Inte mycket, men man nu finns det åtminstone ett syfte med att äta de sega godsakerna.

 8. Glass. Såklart. Både varmt och kallt lindrar när man har ont i halsen. Glass brukar slinka ner ganska bra.

 9. Ingefära. En huskur som blivit lite av en trend det senaste är ingefära-shots. Hacka ingefäran i små bitar, lägg dem i vatten och koka i cirka fem minuter. Tillsätt citron och honung, ställ på kylning och sen är det bara att shotta! Annars är det inte fel att ha ingefära i ditt te tillsammans med en citronskiva och lite honung.

 10. Vitaminkick. Jag vet att det egentligen kanske är för sent, eftersom den eventuella sjukdomen redan brutit ut. Men det brukar funka uppiggande på mig, rent psykologiskt. Min farmor tyckte att man skulle överdosera apelsiner och citroner när man var förkyld. Det funkade alltid på henne. Sa hon.

 11. Sist men inte minst: Vila. Det är alltid bra oavsett sjukdom.
  Obs! Har ditt halsonda suttit i under mer än en vecka eller två? Då är det nog dags att besöka vårdcentralen.