Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Hittar man snö i närområdet så är skridskor, skidor eller pulka svårslaget. Bild: Hillevi Wahl

30 gratistips till sportlovsveckorna

Publicerat: 2016-02-08   |  Hillevi Wahl

GÖTEBORG

 1. Göteborgs stad bjuder på en hel massa roliga aktiviteter under sportlovsveckan. Barnen kan prova på fäktning, innebandy, teaterkollo, popkollo. äventyrsgolf, taekwondo - och de kan åka på gratis skidresa till Ulricehamn. Här hittar du hela sportlovsprogrammet.
 2. Vandra Bohusleden som går igenom Vättlefjäll, ett av de största naturområdena i Göteborg.

 3. Vildmarksleden sträcker sig 3,8 mil från Hindås till Skatås. Leden består av omväxlande grusvägar och stigar. Den är ganska lättvandrad, det finns inga branter att bestiga.
 4. Pilgrimsleden sträcker sig från Gamlestaden via Lärjedalen och Vättlefjäll, vidare till Lödöse och Skara. Närheten till allmänna kommunikationer gör att man kan dela upp sträckan i lagom långa dagsetapper.
 5. Gratis båttur med Älvsnabbare. Linje 285 (Älvsnabben) går mellan Lilla Bommen och Klippan (vid Älvsborgsbron). På denna linje betalar man Västrafiks taxa. Däremot är det gratis att åka med linje 286 (Älvsnabbare) som går tvärs över Göta Älv mellan Rosenlund och Lindholmspiren. Cykel får du också ta med dig gratis ombord. Det är ingen lång bit att åka men kan bli en trevlig utflykt från centrum och komma ut lite på älven och sedan ta ett stopp vid Lindholmspiren. 
Här ligger också restaurangskolan Ester Mosessons Gymnasium och här kan du kika in på en fika eller lunch.
 6. Upptäck Slottsskogen - med Göteborgs bästa lekplats! Här finns stora gräsmattor, fågeldammar, djurhagar med nordiska djur och barnens zoo. Perfekt för picknick.
 7. Besök Tolsereds 4H-gård. Gården är byggd på slutet av 1800-talet och ligger i en naturskön lummig miljö.
Här finns hästar, getter, grisar, kor, kaniner, ankor, får, marsvin och katter. Hisings Kärra, Göteborg

MALMÖ

 1. Kul i Fem har ett fantastiskt sportlovsprogram för Malmö med omnejd. Vad sägs om klättring på klättervägg, skate för tjejer, prova på fotografi, fribrottning, bowling, fäktning, luftgevärsskytte, futsal, basket, cirkusskola, parkour, hikari do, skidor och curling?  Ute i naturen erbjuds vinterkul i Bokskogen, aktiviteter i Torup, insektssafari i Folkets Park, spinnfiske i Sallerupsdammarna och djurskötsel på Almviks 4H-gård. Hela programmet hittar du här.
 2. Barnens Skog - ett strövområde. Här kan ni njuta av natur och konst och ha en riktigt skön dag. Mitt i den orörda naturen finns iordningställda platser för lekar, matlagning och övernattning. Sibbhult, Skåne.
 3. Kullabergs Naturreservat. På Kullabergs Naturreservat kan du uppleva både dramatik och stillhet. Den speciella naturen lockar till utflykter, upptäcktsfärder och gömmer något för alla. Mölle, Skåne.
 4. Nimis. Ett unikt konstverk, mycket uppskattat inte minst av barn som gillar att klättra. Himmelstorp, Skåne.
 5. Nytebodaskogen. Ett av Sydsveriges sista urskogsområden med fina strövstigar. Lönsboda, Skåne.
 6. Stenshuvud Nationalpark. Stenshuvud är Österlens egen nationalpark. Här finns långa mysiga sandstränder kombinerat med vacker natur med en rik flora av både växter och djur. Österlen, Skåne.
 7. Betonglekplatsen. Utspridda kalkstensblock inbjuder till balanslek och "följa John". Lekskulpturer som sälar och fiskar i betong lockar till klättring och utforskning. Malmö.
 8. Chokladmuseet i Malmö. År 1888 startade Emil Mazetti-Nissen en choklad- och konfektyrfabrik. År 2006 invigdes Chokladmuseet som berättar om husets 120-åriga chokladhistoria. Fri entre.
 9. Christinehofs Ekopark. Christinehofs Ekopark erbjuder hållbara upplevelser i det skånska natur och kulturlandskapet. Brösarp.
 10. Furutorpsplatsen och Lekplatsen Parkleken. Här finns något för alla åldrar. En riktigt stor yta med varierad lek, linbana, gungor, tunnelrutschbana och småbarnslek. Helsingborg, Skåne.
 11. Fulltofta Naturcentrum. Strövområde och Naturcentrum med en utställning om de skånska landskapen. Fulltofta, Skåne.

STOCKHOLM

 1. Har man skridskor, skidor, pulkor och man hittar snö i närområdet är ju det svårslaget och, om inte gratis, så i vart fall redan betalat.
 2. Att åka Waxholmsbåt i vinterskärgården är inte så sportigt, men en riktig höjdare och faktiskt rätt billigt, om än inte gratis.
 3. Coop fyller 100 år och har gratis inträde på Skansen upp till 2 vuxna och 4 barn per Medmeramedlemskort. Söndagen den 6 mars (sportlovsveckan). På Skansenakvariet får två barn kostnadsfritt följa med varje betalande vuxen.
 4. Ta bussen från Slussen några minuter till Hellasgården och gå på upptäcktsfärd på någon av stigarna där. Ta med egen matsäck med korv eller annat och lägg på grillarna de tänder på eftermiddagen.
 5. Ta bussen till Stora Skuggan, gå på upptäcktsfärd och klappa djuren på 4H-gården. 
 6. Gå sagostigen ute på Lida (buss från Tullinge pendeltågstation). Jättefin värmestuga för egen matsäck. Största värsta pulkabackarna med konstsnö och flera eldar att värma sig/grilla på gratis.
 7. Besök Rum för Barn på Kulturhuset.

 8. Åk till Landsort - man tar båten från Torö. Det finns en fågelstation på ön och där kan man få hjälpa till med olika saker - den är bemannad året om. Bäst att kolla upp innan om de har någon speciell aktivitet för de datum då man planerar att åka ut.
 9. Besök en bondgård.

 10. Åk till Gunnes gård utanför Upplands Väsby - de har vikingatema med brödbakning och man får tälja saker.
 11. Besök Tyresta nationalpark med Urskogstigen.

 12. Gå på så många museer du hinner med, nu är statliga museer gratis.