Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Ät tillsammans med era barn! Bild: Hillevi Wahl

Ät tillsammans med era barn!

Publicerat: 2015-07-01   |  Hillevi Wahl

När vi satte igång Experimentet ändrades också kosthållet i familjen. Det jag hade lärt mig från experter på Karolinska är att vissa barn föds hungrigare än andra. Som jag och min son som i dag är nio år. Han kom till mig en dag och sa:
”Mamma när du var liten var du en hungerflicka – och jag är en hungerpojke!”
Då trillade polletten ner för mig. Det var därför han aldrig blev mätt.
Men det fanns bot för det också, sa experterna på Karolinska. Hungerbarn behöver mat som innehåller mer protein och mindre kolhydrater – och lagas från grunden. Plus att mycket lek, rörelse och träning ger balans i den delen av hjärnan som är lite ”defekt”.
Eftersom både jag och Gunnar är uppvuxna på snabbmat och makaroner, hade vi dåligt självförtroende när det gällde matlagning.
Nu insåg vi att det var roligt och inte alls så svårt! Det går dessutom att få barn att gilla grönsaker. Får de bara vara med och stoppa ner råvarorna i matberedaren, kan de lägga i hur mycket grönsaker som helst!

Genom Experimentet började familjen äta middagarna tillsammans, sittandes vid matbordet. Vi införde en ny rutin:
Varje middag fick alla i familjen berätta vad som varit bäst och sämst under dagen. Även vi föräldrar. Det var ett bra sätt för barnen att komma nära vår vardag. Och barnen kunde ge de mest oväntade svar. Som att det bästa på dagen var att de hade fått om man vill ha bulgur eller potatis till köttet!

Ät tillsammans med era barn!