Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Bästa tipset före loppet!

Publicerat: 2015-05-11   |  Hillevi Wahl

När jag springer femtio lopp såhär över hela Sverige så får jag ofta frågan om mina bästa tips inför ett lopp. Och det finns såklart många. Gå inte ut för hårt i början. Kör på glädje. Glöm prestationsångesten hemma. Och så vidare. Men det bästa tipset hörde jag från min Vårruset-kompis Blossom Tainton Lindquist (http://blossomtainton.com). Hon har ju varit med i den här svängen i tjugo år och sett och hört det mesta.
”Gör ingenting innan ett lopp som du aldrig gjort förut!”

Så sa hon.

Och det är helt rätt. Det gäller allting:

1. Ät ingenting innan ett lopp som du aldrig har ätit förut. Magen vill ha det den är van vid. Börja inte trixa och krångla för att du läst eller hört om någon bra müslibar eller någon energidryck. Eller ännu värre: Smörgåstårta! Det åt jag före ett av mina Vårrusetlopp – och det kan jag säga, att det var ingen bra idé. Det var som att springa med en femkiloshantel i magen.

2. Har du inte tränat eller sprungit före loppet – så stick inte ut och kör en tuff träningsrunda dagarna innan.  Det är bara dumt.  Då kommer du vara toksliten och ha träningsvärk överallt. Bättre då att vila sig i form. Jobba med den kropp du har.

3. Spring inte i sprillans nya skor eller kläder. Testkör all utrustning före ett lopp. Spring minst fem kilometer i alla kläder så du vet att du slipper skavsår eller blåsor av skorna - och att byxorna sitter uppe. Skavsår är en sådan enorm motivationsdödare, då kanske du aldrig springer ett lopp igen. Hellre då att springa i gamla slitna skor som du vet att du inte får ont av. Själv springer jag märkligt nog i min 12-årings gamla avlagda Asics som hunden till och med har tuggat på! Det var en nödlösning inför halvmaran i Prag när jag plötsligt insåg att jag inte hade några asfaltsskor. Och nu tänker jag att kan jag springa en halvmara i de dojjorna så klarar jag nog fem kilometer med Vårruset i dem också.