Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Hillevi Wahl testar bodyflight Stockholm med familjen Bild: Bodyflight Stockholm

Bodyflight – roligaste vi varit med om!

Publicerat: 2016-01-16   |  Hillevi Wahl

Jag tror mycket på att ta med barnen på äventyr. Men också att man måste ta sig utanför sin egen komfortzon ibland. För att få igång det där pirret i magen och hjärtat.
Så när vi blev inbjudna på att testa Bodyflight Stockholm, i världens högsta och snabbaste vindtunnel, så tackade vi ja på stående fot. Jag, tolvåringen och tioåringen skulle få flyga. Sjuåringen fick frågan – det är treårsgräns – men tackade nej. Det räckte bra med att få titta på.

Först fick vi en genomgång av instruktör Axel Salomonsson. Han var lugn och pedagogisk och jämförde upplevelsen med att surfa i vindtunneln som när man sträcker ut handen genom ett bilfönster när man kör. Man kan surfa med handen på luften, nästan dansa. Det är likadant när man flyger, sa han.

Fast lite svårare, skulle det visa sig.

Vi fick veta hur vi skulle stå i dörren till lufttrumman, hur vi skulle dyka in i luftströmmarna, hur vi skulle ligga i luften och vilka tecken han skulle ge med fingrarna.
Därefter var det dags att ta på full skyddsutrustning:
Varsin overall med handtag på (som instruktören, kunde ta tag i så vi inte flög head-on in i glaset.) Därefter trycktes det in något helt märkligt öronbedövande öronproppar, för oljudets skull. Skyddsglasögon skulle sluta till tätt, tätt. Och så hjälm ovanpå det. Samt oömma skor.
Vi såg ut som förväntansfulla fallskärmshoppare utan fallskärm.

Tioårige Movitz ställde sig längst fram i ledet. Han var ivrigast. Totalt orädd. Vi hade sett hur instruktörerna flög som fåglar upp och ner i den enormt höga vindtunneln. Bara från gallret ner till tunnelgolvet var det 15 meter. Men det hade inte skrämt någon det minsta. Movitz kastade sig ut i luftströmmen och följde alla instruktioner. Jag var så himla imponerad. En minut fick varje flygare vara inne, i taget. När han kom ut var ögonen stora som tefat, han såg helt tagen ut. Och visade med munnen något som jag inte fattade först.
Men ganska snart fattade jag, när det var min tur. Jag ställde mig i dörren och HERREMINJE vad mycket luft det kom in i munnen och näsan. Det var som jag först inte kunde andas för det var för mycket luft. Allt fladdrade, munnen kinderna, näsan.
”Bara jag inte får näsblod!”, tänkte jag.
Det fick jag såklart inte. Men det våldsamma fladdret i munhålan är kanske inte så konstigt när man betänker att det faktiskt är som att kasta sig ut från ett flygplan. I vindtunneln simuleras frifallshastigheter mellan 200-300 km/h.

Jag försökte stänga munnen och hålla mig lugn och andas normalt. Samtidigt som jag tittade intensivt på instruktören för att fatta vad han menade. Jag var smidig som ett kylskåp. Jag envisades tydligen, det fattade jag inte själv, med att ha armarna för långt bak. Dem ska man ha långt fram, nästan som om man dyker ner i vattnet med ett magplask. Mina ben var det lite bättre med. Men målet är att ha någon form av balans mellan framkropp och bakkropp. Det tror jag bara jag lyckades uppnå i några sekunder här och där när jag fick snurra runt och sväva lite.

Tolvårige Elliot, däremot, hade koll på allt det där från början, för han hade minsann pluggat in allt på Youtube. Jag borde ha tittat mer på Youtube, insåg jag när han kastade sig in efter mig och bara flög som en fågel.
Vilka barn jag har! Och vad roligt det var! Adrenalinet pumpade i kroppen och nästa gång jag fick flyga hade jag i alla fall lite bättre koll och när min minut återigen var slut så ville jag bara flyga mer och mer och mer.
”Det här var nog det roligaste jag har gjort i hela mitt liv!”, sa Elliot.

”Det var väldigt spännande – kolla på filmen så får ni se”, sa Movitz.
Ja, gör det!
Elliot har också lagt upp sin egen film på Youtube. Den kan ni se här.
https://www.youtube.com/watch?v=oKbak2bkKoY

Här nedan ser ni min film.Lite kul fakta:

  • Bodyflight Stockholm ligger i gamla Prippsbryggeriet i Bromma.
  • De har världens högsta och snabbaste vindtunnel.
  • Bodyflight Stockholm startades av två fallskärmshoppare som ville kunna flyga i vindtunnel på hemmaplan.
  • Instruktörerna över fallskärmshoppsformationer och halsbrytande konster varje dag i tunneln.
  • Ett prova-på-paket kostar 695 kronor och är en toppenpresent till en kompis eller partner, eller skriva upp på sin egen önskelista.
  • All info hittar ni här på http://bodyflight.se