Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Bild från Icebug Xperience. Tufft - men så vackert! Gött för själen. Bild: Hillevi Wahl

Dagens tips på nationella anhörigdagen

Publicerat: 2015-10-06   |  Hillevi Wahl

Hej. I dag är det nationella anhörigdagen. En rätt fin dag. Men den kan kännas rätt kämpig också. Vi är alla anhöriga. På gott och ont. Vi är flockdjur och är beroende av varandra. Har vi dessutom någon anhörig som är beroende av mat, alkohol, spel, sex eller något annat så kan vi bli medberoende.
Ibland känns allt som en enda sörja. Var slutar jag och var börjar den andra personen?

Det är samma sak med psykisk ohälsa. Om någon mår dåligt, är deprimerad, bipolär, har ätstörningar eller har adhd eller vad man nu har. Eller om man har föräldrar som kommer från ett krig. Som barn får man tidigt kanske lära sig att ”det här pratar vi inte om”. Men samma förhållningssätt gäller: Mår mamma bra så är jag glad, är pappa ledsen så är jag ledsen.
Ibland är det som om man inte hade några egna känslor eller en egen själ – man är så beroende av hur den där andra personen mår.

Det är viktigt att veta att det här är jättevanligt. Tre av fyra personer har egen erfarenhet eller har någon anhörig som har erfarenhet av psykisk ohälsa. Alltså sjuttiofem procent av hela befolkningen! Som många av er vet så går dessutom missbruk och psykisk hälsa ofta hand i hand. Så det här berör oss alla. Även barn. Vi måste prata om det här som om det vore fiskpinnar till middag. Totalt avdramatiserat. Det mesta går att fixa – om man bara pratar om det. Och får skratta åt det. Jag sätter hundra spänn på att alla i ditt fikarum i dag har en anhörigstory!

Jag brukar säga att ”alla har sin skit och om alla gick omkring med livet i genomskinliga plastpåsar så skulle ingen vilja byta”.

Dagens tips från mig – som hade två alkisföräldrar – är att jag mår så himla mycket bättre sedan jag började träna. Träningen hjälper mig att få balans i hjärnan. Så det är den andra grejen jag brukar säga: ”En stark kropp håller ihop en vinglig själ.”

Stor varm kram till alla anhöriga i dag.