Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Efter en stroke springer Helena för livet Bild: Hillevi Wahl

Efter en stroke springer Helena för livet

Publicerat: 2015-10-12   |  Hillevi Wahl

Jag har ju lovat några miniintervjuer med tjejerna som vann Vardagspulsresorna till Portugal. För alla som är här har en historia, värd att berättas. Här är den första, med Helena Bejmar, 48 från Flen.

Hej Helena, nu är vi äntligen i Portugal! Hur känns det?
”Spännande och underbart. Tänk att jag fick komma iväg på en träningsresa till solen. Bara resan är ett äventyr då jag aldrig varit på charter tidigare. Det är 25 år sedan jag flög över huvud taget - och då till London”.

På din instagrambild från Vårruset, som gjorde att du vann resan skrev du så här: ”För snart 6 år sedan fick jag en stroke, i dag springer jag för livet”. Berätta, vad hände för sex år sedan?
”Det var den 6 december 2009. Jag hade precis lämnat barnen hos kompisar och var på väg hem i bilen. Jag började se konstigt och tog mig hem på något vis. Men väl hemma kom jag inte ur bilen. Som tur var fanns min man Micke hemma och undrade förstås varför jag satt kvar i bilen. Då var jag halvsidesförlamad och kunde inte prata ordentligt. Han fattade allvaret direkt. Det blev en snabb ambulanstransport. Jag fick trombolysbehandling för att lösa blodproppen. Efter några dagar på strokeenheten hade alla mina fysiska symptom försvunnit, jag kunde prata igen. I dag kan jag känna att jag hade enorm tur. De hittade ett litet hål mellan förmaken som kunde vara orsaken, eller stress. Jag hade haft en väldigt stressig höst. Men rädslan att det ska hända igen finns där hela tiden. 

Hur mår du i dag?
”I dag mår jag bra och känner av signalerna när det blir för mycket stress. Jag är mer rädd om mig själv nu.”

När du säger att du springer för livet i dag, hur tänker du då?
”Jag mår bra när jag får springa, då känner jag livet. Och i dag är jag mer rädd om livet. Därför springer jag och tränar.”

”Vad hoppas du mest av allt på, när det gäller den här resan och veckan i Monte Gordo? 
”Innan jag åkte hade jag hoppats på nya vänner, och det har jag verkligen fått. Det är ett riktigt kanongäng. Och så ska jag testa nya träningsformer som yoga och jag ser fram emot varenda föreläsning. Jag hoppas få många aha-upplevelser.”