Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Final i springskolan Bild: Miranda Kvist/Team Nordic Trail

Final i springskolan – med tv-inspelning

Publicerat: 2015-04-03   |  Hillevi Wahl

Springskola del 8

Sista kvällen med gänget blev lite annorlunda. Det som egentligen var ett entimmarspass blev till ett tretimmarsäventyr. Men det är TV4-teamets fel, eller förtjänst, hur man nu vill se det.
Tv4 Vardagspuls ville spela in ett avsnitt om hur vi tränar trailrunning och Miranda Kvist trummade snabbt ihop ett gäng som kunde komma på plats och springa ett extrapass. Det blev mycket omtagningar, skratt och tokigheter. Där vi kanske skulle ha gjort fem varv eller tio varv i backen i vanliga fall, där blev det nu kanske trettio rusningar i uppförsbacke. Helt galet, men kul. Resultatet kommer att visas i TV4 Vardagspuls den 20 april. Missa inte det!

Miranda Kvist får en paus och pratar med Vardagspuls

Miranda Kvist pratar med Vardagspuls team. Foto: Miranda Kvist/Team Nordic Trail


Efter närmare två timmar i skogen så var det så dags för den riktiga trailtimmen med vår favoritkille, Fredrik Hjorth.
”Jag gillar verkligen honom. Han är så lugn och stressar inte upp sig för någonting. Vilken glädje och inlevelse han förmedlar. Han är så himla pedagogisk och bra”, sa kompisen Maria Carelius.
Avslutningspasset hade rubriken Obanad löpning. Eftersom skorna redan var rejält leriga så var det ingen ide att spara på krutet. Man blir bara blöt en gång, som vi brukar säga.
Fredrik hade en egen trailtriangel i skogen som han tog med oss till. Först en raksträcka med sly och klafsig lera. Sedan en liten uppförsbacke på stig, för att på tredje sträckan behöva ta sig över stock och sten. Vi fick lite repetition på trailteknik, vilka stockar man ska sätta foten på och vilka stockar man absolut inte ska trampa på. Det är de hala. De utan bark. De springer man lämpligast runt eller kliver över på ett säkert sätt.
Fredrik blåste i visselpipan och sedan blev det triangeltrail i sex gånger tre minuter.
Kort vila, och sedan var det dags att springa åt andra hållet. Vilket visade sig betydligt svårare för somliga.
Mitt högerben började protestera. Det såg Fredrik direkt.
”Nu lyfter du för mycket på högerbenet, Hillevi”
”Det är för att jag inte får någon kraft i det annars.”
”Då ska du lyssna på kroppen. Och vila! Du har ju faktiskt sprungit ett halvmaraton för bara ett par dagar sedan.”
Han såg ut som en sträng pappa.
Jag försökte ta det lugnt, men då blev jag bara kall, så jag tänkte att det är bättre att hålla musklerna någorlunda varma.
”Lova att ta några vilodagar efter det här”, sa Fredrik och spände ögonen i mig. Jag lovade.

Gänget i skogen. Ser ni fotografen?

Gänget i skogen. Ser ni fotografen? Foto: Miranda Kvist/Team Nordic Trail

Det intressanta med att ha en halv grupp som redan har tränat ett pass och är trötta från början, är att se hur det smittar av sig på den andra halvan. Det är precis som när man springer långlopp, sa Fredrik.
”Nu vill jag att alla tänker glada tankar. Tänk ”snabba lätta steg”. Som ett mantra.”
Vi fick gärna säga det högt, ropa det rentav. Så det gjorde vi, och jösses vilken humörhöjning det var. Näsorna åkte upp i vädret, mungiporna brakade i höjden och benen började springa som små trumpinnar. Lätt och ledigt.
På väg tillbaka till Östermalms IP småpratade jag med Maria medan vi transportsprang.
”Vad tycker du nu, såhär sista passet, har det varit värt pengarna och tiden?”, frågade jag.
”Oh ja, det här har varit helt magiskt för mig – och min rygg. Jag har inte ont i ryggen längre när jag springer, det är fantastiskt!
Samma här. Har inte haft problem med ryggen en enda gång sedan jag började på trailskolan. Jag tror inte heller att jag hade klarat en halvmara utan några som helst knä-, vad- och ryggproblem om det inte hade varit för alla tips och tricks vi har lärt oss av Miranda och Fredrik. Det är bara att tänka på femkronan mellan skinkorna så rätar man upp hela kroppen. Och så roligt vi har haft!

 Hillevi Wahl och Maria Carelius

”Vilken tur att jag anmälde mig till trail-introkursen. Tänk, vad jag har lärt mig mycket om femkronan mellan skinkorna, medaljen på bröstet, att springa som en fjollig travhäst, att spänna magen, trycka fram höften och snyta mig i farten!”, skrattade Maria.
True that. Nu är vi riktiga löpare. High five på den, Maria!

Alla delar i Springskolan