Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Hillevi Wahl gå ut med era barn vardagspuls Bild: Privat

Gå ut med era barn!

Publicerat: 2016-04-16   |  Hillevi Wahl

Följer ni Gympaläraren i SVT? Det gör jag. Jag kan bli tokig på att han svär så mycket – men förutom det så är det ett kanonprogram. Och rätt skrämmande också, lite av en skräckserie, om man tänker efter.

I programmet får vi möta Daniel Berglind som är barnhälsoforskare. Han säger att bara 30 procent av alla 4-åringar i Sverige rör sig tillräckligt mycket. Han säger att redan i tonåringen kan man se effekter på benskörhet och diabetes. Och då har vi inte ens börjat snacka om övervikten, och de fysiska och kroppsliga besvären som allt fler skolbarn drabbas av. Ja, jag vet att det är tungt att höra. Men. Nu tar vi ett djupt andetag. Och kollar:

Hur gör man då för att få ungarna att röra på sig.

Svar: Ta med ungarna ut i naturen!

Daniel Berglind berättar att den största faktorn som avgör om barn rör på sig eller inte är: Tid spenderad utomhus. Han menar att bara ungarna kommer ut ur huset så rör de på sig. Per automatik. Och visst är det så.

Exakt den erfarenheten hade vi också när vi körde Experimentet. Bara genom att vara utomhus så rörde barnen på sig. De plockade blommor, klättrade upp i ett träd. Sprang omkring och lekte kull, kastade pinnar, jagade en hare, lekte kurragömma osv. Ni vet sådant där som barn ska göra. Leka. Röra på sig.  Normala grejer. Det här är inte rocket science. Ni vet det här. Om ni tänker efter.

Så ta med ungarna ut! Och släpp mobilen. Lägg den på laddning hemma och umgås med era barn i naturen. Var fysiska. Kramas och brottas. Snacka, tävla mot varandra, lyckas och misslyckas tillsammans, skratta åt er själva - och kramas ännu mer.

För vet ni vad den andra mest betydelsefulla faktorn var?

Svar: Att ha aktiva föräldrar.

Ni vet, föräldrar som rör på sig. Vilket man nästan alltid gör om man tar med sig barnen ut i naturen. Vi kan börja där. Och ta gärna med någon av ungarnas kompisar också. När ni ändå är igång. Let´s do this. För barnens skull. Och för att det är förbaskat roligt.