Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Dricka Bild: Hillevi Wahl

Gör som i Storbritannien - inför sockerskatt!

Publicerat: 2016-03-17   |  Hillevi Wahl

Så du är inte sockertaliban, då? Den frågan fick jag senast i veckan när jag blev intervjuad om vårt byta-socker-mot-äventyr-experiment.
Nej, jag är inte sockertaliban.
Jag är inte taliban-någonting, förutom möjligtvis mot rökning. (Där fattar jag inte varför man har förbjudit cigaretter och tobak för länge, länge sedan. Min njugga inställning till rökning kan bero på att vi har fyra astmatiker i familjen. Men oavsett. Det är så farligt, så äckligt och så vidrigt och så oerhört kostsamt för samhället att det är helt vansinnigt att det får fortgå på allmän plats. Men nu skulle vi prata om socker. Förlåt.)

Men socker alltså. Där har jag gått ifrån ”klart ungarna ska få äta socker och glass, så mycket de vill” till ”hm, det funkade visst inte, vi kör med lördagsglass”.
Ni vet varför. Förr rörde vi svenskar oss ett marathon mer i veckan. Per person. Per barn. På femtio- och sextiotalet var en korv en korv och en finkaka en finkaka.
Nu är det socker i allt. Allt. Korven, kryddorna, brödet. Så det blir väldigt lite över till att sockra loss med en liten finkaka.
Det som skrämmer mig mest är när jag ser mellanstadie- och högstadieeleverna massvandra till mataffärerna på lunchen och kommer ut med kakor, läsk och chips.
Deras växande, lärande kroppar och hjärnor behöver verkligen inte det. De behöver riktig mat.
Men reklamen från tillverkarna specialriktas just till barn, för de vet hur lättpåverkade de är i den åldern.
Det är så nedrans lömskt och lurigt.

Storbritannien meddelade i dag att de kommer att införa sockerskatt på läsk. Skatten riktas direkt mot tillverkarna och ska gälla från 2018. Pengarna man drar in till staten ska gå till att dubblera antalet idrottslektioner i skolorna! Bra, bra, bra!
Heja Storbritannien!
Hur svårt kan det vara, liksom?
Direkt tänker jag att kan Storbritannien, så kan banne mig Sverige!
Så folkhälsominister Gabriel Wikström: Du är ju en smart kille. Häng på britterna, inför sockerskatt på läsk (vi kan börja där) och pumpa in pengarna till skolidrott! Det blir toppen. Eller som de säger i sportvärlden: Just do it.