Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Gympaläraren på SVT har väckt starka känslor. Bild: Janne Danielsson / SVT

Gympahatare, sabba inte för era barn!

Publicerat: 2016-03-10   |  Hillevi Wahl

När jag debatterat vikten av skolgympa för barnen de senaste dagarna, så har jag häpnat över föräldrarnas mest frekventa kommentarer och mail:
”Nej, vet du vad, jag hatade skolgympan!”
Sedan kommer långa haranger om hur hemskt det var och hur synd de tycker om sina barn som måste ha gympa. Att gympan inte alls är viktig, eftersom de hade det så dåligt som barn.

Hallå. Hur går det resonemanget ihop? 

Det handlar inte om dig, vill jag utbrista, det handlar om dina barn! Du kan inte sabba för ditt barn bara för att du hade en taskig gympabarndom.

Eller har jag missat något här?

Gympan är inte alls som den var förr. Då är inte nu.
Då rörde vi oss mycket mer i vardagen, i dag rör vi oss ett maraton mindre i veckan än vi gjorde på femtio- och sextiotalet. Ett maraton i veckan!
Missar man den vardagsträningen så blir de där två eller kanske den där enda gympatimmen oerhört viktig för det fysiska och psykiska välbefinnandet.

Jag hade också hemska erfarenheter från gympan. Jag var en klumpeduns, valdes alltid sist, var helt misslyckad. Men det hindrar inte mig att kunna se bortom mig själv och se hur fantastisk gympa mina barn har i dag och hur de älskar den. Hur bra de mår av den, hur de växer som människor. Ge dina barn det!

Det du ska göra som förälder är att fixa bra förutsättningar, funktionella kläder – och hålla inne med ditt eget gympahat. Låt barnen göra sina egna erfarenheter! Låt dem hitta sin egen väg till kroppsglädje. Bara gör det.