Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Gör någonting. Allting är bättre än ingenting Bild: Hillevi Wahl

Hallå, vilken energitjuv har tagit all min kraft?

Publicerat: 2016-03-17   |  Hillevi Wahl

Hej det är jag igen. Ni kan kalla mig vabb-Hillevi. Just nu känns det som om det är allt jag gör. Är sjuk och vabbar, blir sjuk igen och vabbar igen. Först tänkte jag att jag lever i en misär – sedan googlade jag på ordet, och då insåg jag rätt snabbt att nej, så har jag det inte. Långt ifrån.
Det är bara lite allmänt jobbigt just nu.

Vardagsjobbigt.

Det gick ju så himla bra för mig i januari. Tränade massor, sex-sju dagar i veckan, kände mig i superform, tänkte att nu jädrar ska vi hålla det här ända in i beach 2016.
Men sedan kom flunsan. Och allt det där andra.
Tröttheten blir så förlamande. Det är som om någon tjuvaktig granne har kopplat upp sig på min privata kroppsliga elledning, och bara tankar ner all energi till sig själv. Kvar står jag med ingenting, nada, rien, noll, zero, absolutely nothing.
Men vem ringer man, liksom? Polisen? Rycker de ut på energitjuvar? Och hur burar man in en diffus influensaperiod, rent praktiskt?

Det känns som om vi aldrig har varit så här sjuka. Men det har vi förstås. Med fyra astmatiker, av fem, i en familj så är  långvariga luftvägsinfektioner något som liksom hör till själva livet. Det är lätt att glömma.
En snabb inloggning hos försäkringskassan visar att jodå, vi  vabbade faktiskt mer än dubbelt så mycket förra året under januari, februari och mars.

Tjohoo! Liksom.
Men vad gör man med resten?
Med det där att man inte orkar allt det där man önskade att man orkade. När man ligger efter med springandet så det sjunger i träden.

Svar: Då gör man lite smågrejer.
Det är de små, små detaljerna som gör det. Här är mina bästa få-upp-huvudet-över-vattenytan-tips:

  1. Ta tio minuter och tvätta håret. Och torka det lite fint stylat med hårborste och fön. Det gör underverk med din spegelbild, jag lovar.
  2. Gör någonting. Allting är bättre än ingenting. Jag har investerat trehundra kronor i en hopfällbar träningscykel från Lidl. Den står vid fönstret, så jag kan titta ut på folk. Och där kan jag sitta och cykla i pyjamas om det kniper. I dag hittade jag en gatusten som min son släpat hem. Den blev perfekt som tyngd att träna armarna med samtidigt som jag cyklade.
  3. Tanka sol. Tanka ljus. Gör som solrosen. Vänd ditt ansikte mot solen varhelst och närhelst den dyker upp. Tänk att du är som en solcell. Du laddar ditt batteri med solkraft. Och känner dig lite, lite snyggare när du får en liten rodnad på kinderna.