Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

När man kommer i mål får man gärna skåla i (alkoholfri) champagne. Men under själva loppet gäller det att inte hinka i sig något opassande. Bild: Hillevi Wahl

Har du också problem med ditt drickande? (Alltså, på loppen…)

Publicerat: 2016-06-04   |  Hillevi Wahl

Springa och dricka. Det funkar väl sådär. Jag minns mitt första lopp, när jag satte i halsen i första vätskekontrollen och hostade mig igenom de sista kilometerna. Jättedumt. Jag kände mig som en idiot.

En del dricker inte alls. Det är ungefär lika dumt. De ser man oftast ligga vid vägkanten under loppet och ha kramp.

Så hur gööör man då? Undrar Vän av Ordning.

Jo, det finns lite fix och tricks.
Jag föredrar att ha med egen vätska i min löparväst. Då behöver jag aldrig få soppatorsk, och gå torr, utan kan själv ta en slurk då och då när det passar mig bäst.
En annan fördel med att ha sugflaskor är att du just suger i dig vätskan. Det blir lagom lite. Att hälla i sig vatten eller sportdryck ur en mugg är egentligen inget bra alls.

Här är mina bästa tips, några har jag fått från sajten jogg.se (http://www.jogg.se/Artiklar/Artikel.aspx?id=2090):

  1. Bär gärna med dig egen vätska i väst eller bälte. Då vet du exakt vad det är du får i dig och vet att magen gillar det.
  2. Ha sugflaska. Då får du i dig lite lagom i taget och chockar inte magen.
  3. Om du väljer att dricka vid vätskestationen, ta en mugg med lite vatten eller sportdryck.
  4. Häll inte rakt ner i halsen! Du är andfådd och kommer garanterat sätta i halsen.
  5. Tryck ihop muggen så det blir en liten pip, då kan du suga i dig, gärna i mungipan.
  6. Sportdryck kan vara körigt för magen. Men man kan finta hjärnan: Om du håller sportdrycken kvar på tungan lite, lite längre tror hjärnan att den får mycket mer energi än den faktiskt får, och släpper loss mer energi till cellernas depåer. Sedan kan du välja att svälja eller spotta ur sportdrycken, det bestämmer du själv.
  7. Drick! Det är kanske det viktigaste av allt. Drick gärna redan dagen innan loppet.
  8. Bonustips: Om du ska hälla vatten över huvudet för att svalka av det vid vätskekontrollen - kolla då att det verkligen är vatten i muggarna. En kompis råkade hälla några muggar klibbig sötsliskig sportdryck över hela sin kala hjässa. Det kändes väl sådär resten av den halvmaran…