Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Stay in Place Action Sleek bra Bild: Hillevi Wahl

Hillevi testar: En bra sportbehå gör skillnad

Publicerat: 2015-08-25   |  Hillevi Wahl

En sak som har slagit mig när jag har sprungit mina femtio lopp är hur erbarmligt dåliga sportbehåar många kvinnor springer med. Inte minst tänkte jag på det när jag sprang alla Vårruset-tävlingar från Malmö i söder till Luleå i norr. Jag överdriver inte om jag säger att 95 procent sprang med taskigt stöd för bysten. Hur ska man kunna springa och njuta om allting man har slänger och dänger och skadar både nacke, rygg och allt däremellan?

Har man bara ett par bra skor och en rejäl sportbehå så kan man springa hur långt som helst. Resten av utrustningen är av mindre betydelse.
Men hur vet man vad som passar just min kropp? Eller din? Vi är ju - tack och lov - rätt olika i kroppen, vi kvinnor. Få av oss ser ut som de retuscherade kvinnorna i reklamen. Jag frågade en riktig sportbehåexpert på Röhnisch butik i Stockholm, Louise Norrlin:
”Först är det viktigt att fundera ut vad behån ska användas till”, sa hon.
”Är det yoga vill man ha en behå som andas och inte skaver, ska man springa är det en som dämpar stötar och sitter tajt, tajt.”
”Det ska vara ett helvete att ta sig ur behån, på ren svenska, då sitter den rätt!”
Behåar för löpare med tung byst, som jag, behöver mer tyg i behån för att göra brösten mer kroppsnära och tillplattade. Det låter kanske osexigt, men funkar. Dessutom ska man helst ha stängd rygg annars faller brösten lätt åt sidan eller uppåt.
Behån ska också vara vadderad för att löparen ska slippa det som kallas ”runners nipple”, skavsår på bröstvårtorna. 
”Visste du förresten att 44 procent av alla tränar utan sportbehå”, sa Louise Norrlin.
”Va? Det kan väl inte stämma? Fyrtiofyra procent! Vad har resten då?”
”De har sin gamla vanliga vardagsbehå.”
Det förklarar en hel del. Inte minst Vårrusets slängande och dängande. 
”I samma undersökning sa kvinnorna att hälften upplever smärta i bröst och rygg vid träning.  Men så behöver det ju inte vara.”
Exakt. Så unna er en riktigt bra sportbehå. Det är ni verkligen värda. Ta på er en bra behå och spring! Jag lovar att ni kommer att märka skillnaden.

Här är mina personliga favoriter. De klarar hopp och spring och högintensiv träning. Funkar bra på min rätt stora, något slappa byst efter tre barn. Och de är dessutom snygga och sköna:

Stay in Place Action Sleek bra – i ett nytt hitech material.  Utan sömmar som skavar. Snyggast av alla tre.
Stay in Place Action Sleek Bra
Stay in Place Action Sleek Bra

Stay in Place Active Sports Bra. Med laserskurna kanter för att minska friktion. Racerback för flexibilitet och viktfördelning, format foder omfamnar brösten.  
Stay in Place Active Sports Bra
Stay in Place Active Sports Bra

Shock Absorber S4490 Women’s Max Sports Bra Top. Min absoluta favorit. Ger ett ultimat stöd. Är lätt att sätta på med brottarrygg med dubbla hysköppningar för en skräddarsydd känsla. Formade och vadderade.
Shock Absorber S4490 Women’s Max Sports Bra Top
Shock Absorber S4490 Women’s Max Sports Bra Top