Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

I går skulle vi fixa nytt pass - och när vi mätte oss hade jag krympt! Igen! Bild: Elliot Wahl

Hjälp – jag krymper!

Publicerat: 2016-03-01   |  Hillevi Wahl

Jag krymper! Och då menar jag på längden. Vilket känns allvarligt.
I går skulle vi fixa nytt pass - och när vi mätte oss hade jag krympt! Igen! Jag som i mina glansdagar mätte hela 163,5 (den där halvan var mycket viktig redan då) är tydligen bara 161cm nu. Herregud! 

När jag var liten trodde jag att gamla människor krympte "för att få plats i kistan".
Nu började jag tro att det var sant.
Vi mätte massor av gånger. Gunnar hade också krympt. Han som envist hävdat att han var 180 centimeter lång var nu bara nesliga 178.
Varför krymper man? Jag frågade mina allvetande vänner. Och fick både lugnande och faktabaserade men också lite lustiga svar:

  1. Man är kortare på kvällen. Längre på morgonen. Mät dig på morgonen!
  2. Näsan och öronen slutar dock inte växa. Så be aware!
  3. Ta en tur till rymdstationen ISS! I rymden blir vi längre eftersom det inte finns någon atmosfär. Värt att veta är dock att tungan försvinner med 35 procent. Så det är bara att välja: bli längre och stum eller kort och pratglad! 
  4. ”Menar du att du var tvungen att mäta dig igen för passet?”, skriver min vän Ingalill. ”När min mamma skulle få ett internationellt ID hos polisen behövde vi bara godkänna tidigare uppgifter. Först efteråt kom vi på att hon definitivt inte är 164 cm längre eftersom hon amputerat båda benen...”
  5. Diskarna mellan kotorna plattas till med åren. Massan i diskarna minskas. Och det är rätt många diskar: sju halskotor, tolv bröstryggskotor och fem ländryggskotor och diskar mellan alla, plus menisker i knän osv. Du är längre på morgonen eftersom vätskan återhämtat sig och kortare på kvällen när vätskan belastats en hel dag. Men åren gör sitt, plus lite förslitningar och buktningar, säger min expertkompis naprapaten Christina.
  6. Upp till tre centimeter kortare före 70 års ålder är normalt. Är det mer bör man röntga och kolla bentäthet och annat superviktigt.

Tack alla! Nu har vi löst ännu ett vardagsmysterium.