Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

På söndag är det dags för provlöpning av 11-kilometersbanan i Åda Wild Boar Race. Jag har - som vanligt - inte hunnit öva Bild: Team Nordic Trail

Hoppsan, jag har visst inte hunnit öva!

Publicerat: 2016-03-18   |  Hillevi Wahl

Hillevi, vill du springa Prag halvmaraton med mig? Hillevi, visst vill du springa i Franska Pyrenéerna? Hillevi, vad sägs om Kullamannen?
Kullamannen? Prag? Franska Pyrenéerna? Jag får googla varje gång. Och ser bilderna och allt magiskt och tänker ”hur svårt kan det vara?”.
Men framför allt tänker jag: ”Det är flera månader dit, jag hinner lätt öva!”
Sedan händer det en massa grejer. Livet händer. Och plötsligt står jag på startlinjen i Prag eller i en bergsby Franska Pyrenéerna och har inte hunnit öva ett smack. Fem kilometer är det längsta jag har övat. Och inte särskilt ofta, om sanningen ska fram. Nu är det alltså 2,1 mil som ligger framför mig – eller 2,5 över bergen. Dessutom har jag precis varit förkyld.
Men Prag är vackert. Franska Pyrenéerna är vackra. Och jag är i alla fall här. Jag har inte missat flyget och jag har med mig springkläder. Det är inte illa!

Sådär blir det jämt för mig. Jag tackar ja till en himla massa grejer och roliga lopp. Men när det är dags – när dagen kommer för att klara av det där loppet eller löparlägret eller vad det nu är – då har jag inte hunnit öva för fem öre.
Ärligt talat kan jag inte minnas ett enda lopp som jag har hunnit öva inför. Förutom när jag sprang fjorton vårruset-lopp på en månad, förra året. Då blev liksom de där tidigare vårruset-loppen övning inför de andra. Den månaden var jag i toppform. Verkligen! Sedan kom livet emellan igen.
Och för varje nytt lopp får man vara glad över att man lyckats ta sig dit och ha rätt skor på fötterna. Resten får ge sig.
Då får man liksom nollställa alla förväntningar och intala sig själv att tja, fem kilometer vet jag i alla fall att jag kan springa. Förmodligen tio, för det sprang jag förra året, eller för en månad sedan. Allt därutöver är bara bonus.

Och ja, en sak till kan vara bra för plötsliga lopplöpare som jag: Man får gå! Framför allt får man gå i branta uppförsbackar. Det viktigaste är trots allt att man faktiskt lyckades ta sig till loppet, hade med sig rätt skor – och kom runt. Allt annat är superbonus.