Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Skor Bild: Hillevi Wahl

Hur många skor har du hunnit nöta ut, Hillevi?

Publicerat: 2015-09-01   |  Hillevi Wahl

Det är en annan sådan där fråga jag får efter mina 50 lopp. Sanningen är att jag sprang de första trettio loppen i min sons avlagda, hundbitna gympadojjor! Det går alldeles utmärkt det också. Man behöver inte vara så avancerad.
Men när min skosituation blev känd, genom en radiointervju, så fick jag snabbt sponsorer som skickade sprillans nya supertekniska löparskor, som jag fick testa. Då märkte jag såklart en stor skillnad, de var mycket lättare att springa i, vägde knappt någonting, och anpassade efter olika sorters underlag.

Mina favoritskor såhär efter femtio lopp är Icebugs och Salomon, väl anpassade till traillöpning. Båda två är orienterarnas favoritmärken, för övrigt, vilket säger en hel del om hur tåliga de är för allt från plaskiga myrmarker till steniga berg.
En nyhet för mig är att båda märkena nu har en ”citytrail”-variant. En mellanvariant av trail och stadslopp. Med både dämpning och förvånansvärt bra grepp i grus och leriga backpartier. Pröva dig fram till vilken modell som passar just din fot och din löpstil.
Tänk på att: När du springer långt och mycket och i värme kommer dina fötter att svälla upp. Köp inte för små skor! Nästan alla skavsår och blåsor beror på att man har köpt för små skor. Har du rätt storlek ska de inte ge blåsor eller skavsår. Får du det ska du genast köpa ett par nya, lite större. Det finns perfekt anpassade med tre mellanlägen mellan exempelvis 38 och 39. (38 1/3 osv) Speciellt kvinnor försöker ofta tränga in sig i en storlek för liten, av någon slags fåfänga. Strunta i fåfängan och låt tårna vifta!

Och knyt för guds skull skosnörena ordentligt! Spänn till ordentligt över vristen så skorna inte halkar omkring på foten. Knyt dubbelknut så du slipper snubbla på dina egna skosnören och stå på huvudet. Så dumt, onödigt och farligt.