Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Lykke, 7 år: SKOLGYMPA VARJE DAG! Bild: Hillevi Wahl

Inför skolgympa fem dagar i veckan!

Publicerat: 2016-03-08   |  Hillevi Wahl

Det är inte ofta jag säger åt er att göra saker på skarpen. Men nu gör jag det: Ni måste se ”Gympaläraren” i SVT som börjar i kväll klockan 20.00!
Det kan vara en av de viktigaste tv-serierna ni ser i år. Det är en dokumentärserie om skolgympan och hur skrämmande eftersatt den är. Men också en hyllning till de underbara ungarna som är med, och kämpar med sin vardag.
Sverige är det land som har näst minst skolidrott i Europa.
Vi kan börja med att snacka där.
Det är rent åt skogen!
I bästa fall har barnen två timmars idrott i skolan per vecka. Många skolor kommer inte ens upp i det, i brist på lokaler. Ytterst är det alltså en politisk fråga: Vi måste bygga fler idrottshallar, vi måste prioritera idrotten och rörelseglädjen i läroplanen. Men under tiden kan man vara utomhus, naturen är världens största träningslokal. Och den är gratis.

Det här skriver jag inte för att vara präktig, utan av samma anledning som Kalle Zackari Wahlström har gjort dokumentärserien: Läget är akut. Våra ungar mår redan katastrofalt dåligt.
Det går inte alltid att se på barn att de mår dåligt. Det är inte bara de överviktiga som behöver gympan, det är alla barn! Alla! De behöver lära sig avslappning med hjälp av yoga, de behöver komma upp i puls, de behöver få ha kul med sin kropp men framför allt: De måste få rotation på eländet. Allt elände de går och bär på, all stress, all oro, all ångest, alla koncentrationssvårigheter – det måste de få ut i händerna, fingrarna och fötterna. Bort från magen och huvudet. Där det håller på att bränna hål i huvudet på dem.
Gympa är stressreducerande. Rörelse ger lugn. En stark kropp håller ihop en vinglig själ. Det gäller i allra högsta grad våra barn.
Barnen borde ha skolgympa varenda dag. Fem dagar i veckan. Kom igen nu, politiker! Fixa det här! Det kommer att bli världens bästa samhällsbesparing. Jag lovar.

”Gympaläraren” finns i SVT Play.