Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Vinnarskalle Hillevi Wahl Bild: Hillevi Wahl

Jag är en vinnarskalle!

Publicerat: 2016-05-09   |  Hillevi Wahl

Jag hittade den här boken på en loppis i helgen. Bli en vinnarskalle av Olof Röhlander.
Jag var lite skeptisk först. Vinnarskalle. Vad är det, liksom? Jag har aldrig varit en sådan som vinner lopp. Jag är inte ens i närheten. En gång hamnade jag visserligen på prispallen i Ursvik, men det var mer än slump än någonting annat. Jag råkade bara ha cyklat dit, trots att jag egentligen var för trött.
Jag brukar prata om det, om vikten av att dyka upp. Som Winston Churchill sa: The world is run by those who show up.
Churchill var helt klart en vinnarskalle. Men jag? Njae.

Vinnarskalle. Är inte det en sådan som vill vinna till vilket pris som helst? Som bara vill ha segerns sötma, som blir besviken när hon kommer tvåa eller trea?

Det trodde jag. Men så började jag läsa boken. Och blev glatt förvånad. Kolla bara Olofs definition av vinnarskalle:

  1. Vinnarskalle kan vara att våga bryta mot dina egna regler, att i en ny situation kunna tänka i nya banor och handla på ett nytt sätt.
  2. Vinnarskalle kan vara att inte låta sig bli bitter. Att kunna se tillbaka utan att fastna. Att våga drömma om något bättre.
  3. Vinnarskalle kan vara att inte låta sig styras utan strid. Att tampas med livet och aldrig ge sig.
  4. Vinnarskalle kan vara att våga vara annorlunda och ta ansvar för sitt eget liv. Att förstå att utfall kommer efter insats. Att inse att talang är bra, men att hårt arbete många gånger är vad det handlar om.
  5. Vinnarskalle kan vara att sluta gå på halvfart, att öppna slussarna på riktigt, att inte ljuga bort sitt liv genom att intala sig att det inte är någon idé att ändra sig.
  6. Vinnarskalle kan vara att aldrig bli mätt på segrar. Att ha ett mål för varje dag.
  7. Vinnarskalle kan vara att låta motgången stimulera viljan att vinna. Att vägra leva i en bur av rädsla. Att känna ”jag är född till detta” även när tvivlen stjäl energi.

Men hallå! Check på alla sju punkterna! Redan när jag var liten lovade jag mig själv att aldrig bli bitter. Då var jag 8-9 år. Och det löftet har jag lyckats hålla genom alla svårigheter. Och min senaste föreläsning kallar jag Från rädd till orädd. Det är nästan exakt samma budskap som ”vägra leva i en bur av rädsla”. Och så vidare.

Vinnarskalle handlar alltså inte om att behöva vinna över alla andra – utan att vinna över sina egna rädslor och bejaka den man innerst inne vill vara. Rätt fint. Rätt mycket jag. Från och med nu är jag alltså en Vinnarskalle.

Tack för det Olof Röhlander!