Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Marcus Adolfsson i London Bild: Marcus Adolfsson

Klart man packar ner springskor på jobbresan!

Publicerat: 2015-04-01   |  Hillevi Wahl

Måste man springa lopp för att kuta omkring utomlands? Nej, såklart inte. En kompis till mig, Marcus Adolfsson, reser mycket i sitt jobb och har börjat packa ner springskorna. Han tycker att det är ett utmärkt sätt att lära känna en stad. Så jag gjorde en liten miniintervju med Marcus:

Hej Marcus. Vem är du?
– Jag är 38 år, trebarnspappa, med ett stort matintresse och ett stillasittande kontorsarbete. En helt vanlig kille som aldrig sprang eller motionerade, fram till för två år sedan.
– Min fru anmälde mig ovetande till Parloppet. Efter lite jämmer och gnäll, började jag till sist så sakta att lunka för att orka ta mig runt de fem kilometrarna. När jag sedan tagit mig runt de första fem kilometrarna på mitt första lopp blev det mer. En sådan underbar känsla och trevlig stämning upplever jag gärna igen. Jag är nu betydligt mer tacksam till min fru för att hon anmälde mig, än vad jag var när det begav sig.

Hur kommer det sig att du började springa runt i Europa?
– Jag har ett arbete som gör att jag har möjligheten att besöka kontor i andra länder. Fram tills jag började så var det just bara det: kontor, konferenslokaler och hotellrum. Sedan jag nu börjat springa är mina skor det första som packas ned. Kostymen har nu andraprioritet.
– Jag försöker få till en timmes runda varje morgon. På så sätt så får jag både gratis sightseeing och möjlighet för reflektion innan det är dags för kontoret igen.

Vilken är din favoritstad att springa i?
– Även om det är kul att se nya saker, så måste jag säga Stockholm. Att ha möjlighet att springa på lunchen, centralt i Stockholm är otroligt lyxigt. En vacker stad, med både natur och vatten i närheten. Det är inte svårt att hitta härliga rundor mitt i stan.

Vad är det roligaste som har hänt när du kutat runt?
– Roligaste? Det är nog mest mina egna tankar och reflektioner som ger mig leende på läpparna när jag springer. 
– Löprundorna ger avkoppling i form av vackra vyer, men också kanske ibland lite läskiga saker. Allt från hundar som hoppar fram och skäller, strutsar som tittar fram på torg, misil-varnings sirener på stränder i Israel till kanonrör som står i vägen på Skeppsholmen. Det är mer spännande än roligt.

Vad ska man tänka på att packa ner när man springer i en ny stad?
– Strunta i hörlurar och musik. Lyssna på platsen där du springer istället. Det tycker jag ger så mycket mer. Något annat som är viktigt är att ta med mobilen, med Google Maps så man säkert hittar tillbaka till kontoret.

Finns det några do’s and don’ts?

  • Kom ihåg att skölja och hänga upp kläderna, så du inte luktar så mycket när du ska springa nästa dag. Det är svårt att packa ned flera ombyten.
  • Lyssna på staden, inte musiken. Podradio, eller musik, det kan man lyssna på andra gånger.
  • Spring inte samma runda flera gånger, passa på att upptäcka nya sidor av staden, varje dag.
  • Ta med mobilen, ta kort. Du är ju på sightseeing.
  • Spring inte in i kanoner på Skeppsholmen. Kanonerna står kvar, och du blir liggandes blödande på backen. Efter sju stygn och ett par veckor utan löpning lärde jag mig att kolla så kusten var klar innan jag kollade hastigheten på klockan igen.
  • Strunta i tiderna och hur snabbt du springer. Njut av möjligheterna till reflektion och sightseeing istället.

Har du några andra bra tips till internationella nybörjarlöpare?
Använd Offline-läget i Google Maps på så sätt vet du alltid var du är, utan att du behöver använda datatrafik i utlandet. Enkelt att på hotellrummet ladda hem delar av den stad du tänker springa i.

Marcus och Zandra springer gärna i Stockholm. Sju stygn stoppade inte honom.
Marcus och Zandra springer gärna i Stockholm. Sju stygn stoppade inte honom.