Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Team Nordic Trail Bild: Team Nordic Trail

Kom igång med ett löparläger!

Publicerat: 2015-09-10   |  Hillevi Wahl

En sak som jag har upptäckt sedan jag började springa mina lopp är hur många härliga löparläger det finns. Loppen som man är sugen på kanske inte springs just där man bor, utan uppe i fjällen eller nere i Skåne eller på Västkusten – och då är det mycket smidigare att stanna kvar ett par nätter och njuta extra mycket av omgivningarna. Kanske med god mat och föreläsningar som extra bonus.

Självklart skulle man kunna fixa ett helt eget löparläger genom att ta med några kompisar, köpa tåg- eller flygbiljett och ta in på vandrarhem. Oftast finns det rätt bra kartor på vandrings- eller löparleder att tillgå på vandrarhemmen.

Men charmen med ett färdigt lägerpaket är att man slipper fixa någonting själv, man slipper göra research och oftast är platserna och slingorna som man springer nogsamt utvalda av arrangören. De har helt enkelt valt ut sina absoluta favoritplatser att springa på.

Kan verkligen alla vara med då? Måste man inte vara en ultramänniska eller snabbfotad gasell?

Svar: Det finns läger för alla sorters. Ofta står det i beskrivningen hur upplägget ser ut. Om det till exempel står att ni ska springa tre mil om dagen, tja, då kanske man inte ska anmäla sig om man tycker det är jobbigt att springa tio kilometer. (Jag har för övrigt själv gjort det misstaget – men fick genast gullig feedback av Miranda Kvist på Team Nordic Trail: ”Hillevi, har du verkligen läst beskrivningen av dagsupplägget?”

Jag är ingen gasell snarare en glad amatör. Och här är några av mina glad-amatör-läger som jag deltar i, under september:

4-6 september 2015: IcebugXperience. 7,5 mil på tre dagar i Bohusläns absolut vackraste naturreservat. Boende på Ramsviks Camping, invid havet. Närodlat och närproducerad mat.

18-20 september 2015: Logoutläger i Stockholms skärgård. Tre dagar totalt utan uppkoppling, men gott om tid för att springa, läsa, utöva yoga och bara vara i skogen. Den största stressen blir att inte få instagramma allt vackert!

25-27 september 2015: Edsåsdalen med Team Nordic Trail. Fjällvärlden för både nybörjare och erfarna löpare. Beskrivs som ett härligt upplevelseläger med bra träning, allt från fartlekar till distanspass, god mat och inspirerande föreläsningar. Barn och familj är välkomna att hänga med.