Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

”Vi har ju köpstopp”, konstaterar barnen, så fort något kommer upp. Sedan är det bra med det. Bild: Riksbanken

Köpstopp en månad – så mycket har vi sparat!

Publicerat: 2016-02-29   |  Hillevi Wahl

Nu har vi haft köpstopp en månad och det flyter på förvånansvärt bra. Inte för en sekund saknar jag att gå omkring i olika köpcenter och shoppa. Jag är så glad att jag slipper. Reklamen som kommer i brevlådan åker rakt ner i pappersinsamlingen och all reklam på nätet kan jag bara bortse ifrån:
”Tack. Men nej tack. Jag ska inte ha något!”
Samtidigt förundras jag över de enorma mängder reklam jag får. Varje dag. Nu när jag ser det från ett utifrånperspektiv. De kommer till och med som sms! Jag hoppar till varje gång. Herregud, hur kom de in i min telefon, liksom?
Och ni som börjat skicka en massa vinreklam till mig, har ni över huvud taget koll på målgruppen? Googla mitt namn en gång så kommer ni att få se att jag inte gillar att dricka alkohol. Av typ en miljon orsaker. Men jag antar att jag råkar hamna i bag-in-box-träsk-målgruppen nu eftersom jag är ”kvinna-över-femtio”. 

Så jag raderar och slänger allt som är reklam. Utan att ens titta på alla fantastiska erbjudanden. Så skönt!

En annan del av tidsvinsten är allt tjat man slipper.
”Vi har ju köpstopp”, konstaterar barnen, så fort något kommer upp. Sedan är det bra med det.
Detta är en stor skillnad mot förut, när vi hela tiden måste motivera varför vi inte ska köpa den eller den grejen.
Och även om vi motiverar bra, så får vi genmälen:

”Men ni får ju!”
”Men alla andra får ju!”
”Men det är orättviiiiiiist!”

Vi slipper också förklara oss blåa om varför man inte ska tro på tv-reklamen.
”Jag behöver verkligen en H2OHD-mopp, den tar bort 99,9 procent av alla bakterier, mamma!”
Det ropade tioåringen faktiskt för ett tag sedan, när jag precis hade kommit innanför dörren. Han hade sett den på tv. Och var helt till sig. Det var som om allas våra liv hängde på den där mirakelmoppen. Reklamen skapar märkliga behov hos oss alla.
”Men vi har köpstopp”, sa sjuåriga Lykke iskallt.
Puh.
Så. En stor vinst med köpstoppet är all tid man spar. Eoner av tid. Och kan engagera sig i viktigare saker än just tjat och golvmoppar.

Men pengarna? Rent ekonomiskt? Undrar säkert Vän av Ordning. Jotack, vi har sparat 5 149 kronor. Minst.
På en enda månad.
Det är rätt fantastiskt.
Jag skriver minst för att det har varit svårt att jämföra ica-utgifterna. Vi har utgått ifrån att ica maxi betyder mat, men vi köper ofta mycket mycket annat på ica maxi. Som kläder och husgeråd och småprylar som råkar ligga i blickfånget när barnen går förbi. Så där har vi förmodligen tjänat några hundralappar till, kanske rentav en tusenlapp. Men det är svårt att bevisa.

Största vinsten kommer från att min man slutat äta lunch på jobbet, och att vi andra slutat äta ute. Vi tar med oss matlådor i stället och vet därför mycket bättre vad vi stoppar i oss.
Gunnar har därför gått ner tre kilo! Inte illa.

Första köpfria månaden i siffror:

Ekonomisk vinst: 5149 kr
Tidsvinst: 2-3 timmar per dag/person.
Hälsovinst: Minus 3 kilo för Gunnar.
(Jag har också gått ner i vikt, men det hänger ihop med min träning, och det är svårt att uppskatta hur mycket som beror på köpstoppet.)

Slutsats: I slutet av mars ska vi till Portugal. Då måste vi få shoppa lite souvernirer och extragrejer – men fram till dess fortsätter vi gärna vårt köpstopp.