Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Movitz bygger Bild: Hillevi Wahl

Lär barnen snickra och hantera verktyg!

Publicerat: 2015-07-28   |  Hillevi Wahl

Det är alldeles för lite träslöjd och syslöjd på våra skolor. När man väl får den där timmen varannan vecka så ska alla göra exakt samma saker. Men vi som har miljoner idéer som vi vill förverkliga, då? Som nioårige Movitz?

Eller vi som har ett sommarhus som vi måste ta hand om på något sätt? Vi får lära oss alltmedan vi gör rätt och fel. De har rätt kul åt oss på den lokala Järnhandeln.
”När ni kommer in med hela familjen förändras stämningen i hela butiken”, sa Järnhandlaren själv för inte så länge sedan.

Det var nog ett väldigt vänligt sätt att säga det på. Att vi är lite hejsomhaver. För så här kan det vara när vi dundrar in:

En dag hade vi fått reda på att vi kunde måla om vårt hus med falu rödfärg alldeles själva. In stormar vi alltså på öns lokala järnhandel. Rufsiga och nybadade och hojtar att vi vill ha fem liter falu rödfärg.
"Och en roller!"
Den unge killen tittade på oss. Lite som om han hörde i syne.
"Förlåt, vad ville ni ha?"
"En roller! Så vi kan måla om huset!"

Killen tittade på sina kollegor. Var det på riktigt? Eller var han med i dolda kameran?

"Eh...man brukar... måla om hus... med pensel?"

Jaså! Ja men då tar vi fem sådana, tack. Och åker hem och skäms lite. Men bara lite. För nästa dag är vi tillbaka igen, lika glada som i går och köper stämjärn och tjoar:
"Kan man ha dem här till trä?"