Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Älvsjöloppet, Hillevi Wahl Bild: Hillevi Wahl

Missa inte Älvsjöloppet – som började med en julskinka

Publicerat: 2016-05-02   |  Hillevi Wahl
Vissa lopp blir jag lite lyckligare av än andra. Som Älvsjöloppet.
Inte bara för att all behållning från loppet går till Läkare Utan Gränser, utan också för att loppet startats och roddats av tre barn! I dag är Petter Myrenberg, Lucas Fredman och Johan Karlsson visserligen femton år, men när de startade loppet var de bara tretton. Vilka fantastiska killar!


Lördagen den 21 maj går loppet för tredje året. Men berätta,  hur började det?
”Jo det var såhär…”, säger Lucas. ”Jag, Johan och Petter satt i baksätet i bilen på väg hem efter orienteringsklubbens Skinklopp där vinnaren får en julskinka (!) och tyckte att vi hade för mycket tid över och gärna ville starta ett lopp.”
”Först var tanken ett triathlon, men det blev lite för bökigt. När vi sedan kom på att vi har fina spår utanför vår klubbstuga, så valde vi en löptävling. I år kör en ny variant, Cross-Country, en trailbana, helt enkelt.”

Varför valde ni att skänka bort alla pengar till Läkare Utan Gränser?

”Det berodde på att vi hade ett specialarbete i skolan där vi fick rösta på vilken hjälporganisation vi tyckte var bäst. Det var svårt såklart, det är så många som gör så bra grejor. Men det var enkelt att starta en insamling direkt på deras Better Now-konto.”

”Första året fick vi in 10 000 kronor. Förra året bidrog vi med 8 000 kronor, nu hoppas vi att vi kommer upp i ännu mer”, säger Petter.

Erik Ahlström på Salomon har fått upp ögonen för killarna och hjälper till med tips och priser. Han ser väldigt mycket fram emot det här samarbetet.
”Att det är tre ungdomar med driv och att överskottet går till välgörande ändamål gör det extra intressant. Vi hjälper till med tips, vårt breda nätverk och bidrar med fina priser, som till stor del kommer att lottas ut”, säger Erik.

Det blir alltså ingen julskinka för vinnaren på det här loppet, om någon undrade. Orienteringsklubben killarna pratar om heter Älvsjö-Örby och det är på Älvsjö Gamla Idrottsplats som starten går.
Jag har redan anmält mig själv och hela familjen till loppet.

För min del blir det Cross-Countryloppet på 5 kilometer, medan barnen och Gunnar lufsar runt på 2 kilometersslingan i maklig takt. Alla kan verkligen vara med. Jag tror att det kommer att blir en toppendag i Älvsjö. Visst vore det coolt om vi kunde slå 10 000-kronorsrekordet!

Läkare Utan Gränser är mina absoluta favorithjältar också. De gör mer för andra än någon av oss någonsin kan förstå. Gör en bra och skön grej. Häng med den 21 maj! Spring eller gå. Ta med grannar, släkt och vänner, så ses vi!

Om insamlingen:

Petter Myrenberg, Lucas Fredman, Johan Karlsson är initativtagarna och Läkare utan gränsers insamlingssajt heter Better Now.

Om Älvsjöloppet:

Datum: Lördagen den 21 maj. 

Plats: Älvsjö gamla IP, Klubbevägen 15.
Första start: Klockan 13.00.

Banor: Välj bland fyra olika banor:
Grön (2 km)
Gul (4 km)
Röd (8 km)
Cross Country (5 km)
Kostnad: 150 kr för vuxna och 100 kr för barn och pensionärer. 300 kr för ett lag (fyra löpare). 

Tidtagning: Tidtagning ingår för alla klasser. 

Tips från killarna: Vid fint väder, ta gärna med picknickkorg!