Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

De här två böckerna lånade jag på biblioteket. Nu ska här läsas på! Bild: Hillevi Wahl

Nu ska vi ha köpstopp!

Publicerat: 2016-02-03   |  Hillevi Wahl

Jag fick nog någon gång efter jul. Det var rea i en sportbutik och vi skulle egentligen bara ha ett par gympabyxor till äldste sonen, men kom ut med fem kassar sportkläder och grejer till hela familjen.
Säkert bra och fint alltihop. Men jag kände mig helt dränerad på energi, sorgsen och fattig. Samma helg började jag surfa på det där med köpstopp. Hur funkar det? Vad får man köpa? Hur länge ska man hålla på?

Det finns olika skolor, har jag förstått. Allting handlar om vad just jag eller du vill uppnå med vårt köpstopp. Vill du bara spara pengar och tid eller vill du vara snäll mot miljön också? Vill du komma ur ett shopaholicmissbruk? Vill du få med hela familjen, eller är detta en högst personlig övning?

För de flesta tycks gälla att man får handla mat, mediciner, hygienartiklar och rengöringsmedel.

En del skippar restaurangbesök helt, inte en latte eller korv i korvkiosk får köpas. Andra låter det ingå i mat-undantaget. Ytterligare några ”unnar sig” ett par restaurangbesök per år.

I vår familj bestämde vi att drivmedel till bilen får inhandlas och vi får göra de resor vi behöver. Men vi ska försöka cykla, gå eller transportspringa så långt det bara går.

I övrigt ska vi försöka leta fram det vi faktiskt har, laga det som är trasigt i stället för att köpa nytt och göra hemmagjorda presenter när det är födelsedagar.

Precis som i vilken trebarnsfamilj som helst så tjatas det ständigt om saker barnen vill ha. Nu tror jag att vi kommer att slippa mycket av det. Sjuåringens vanligaste replik här hemma har redan hunnit bli: ”Nej, vi har ju köpstopp!” Sedan är det liksom slutdiskuterat där.

En kompis till mig sa: Man behöver faktiskt inte köpa allt som är fint!
Nej. Just det. Wow! Vilken revolutionerande tanke. Vi lever i en tid när vi vill äga allt som är fint eller vackert. Vi dekorerar våra liv och vår image med nya prylar och kläder. Men tänk om vi redan har allt vi behöver. Kan inte saker och kläder bara få vara fina, där det är? Kan vi inte uppskatta det där och då, och gå vidare utan att köpa det?

Det ska bli intressant att se hur det här köpstoppet påverkar mig, personligen. Men också hur det påverkar min familj. Jag räknar krasst med att vi kommer att tjäna minst 100 kronor varje dag. Alltså 3000 kronor på en månad! Mycket pengar.
Men framför allt tror jag att vi kommer att spara tid och få en helt annan sinnesro. Vi börjar med en månad. Så får vi se hur det går. Jag lovar att rapportera varje vecka! Häng med!


5 tips till dig som vill prova köpstopp:

  1. Sätt upp några regler som hela familjen kan utgå från.

  2. Bestäm vad som ska undantas.

  3. Bestäm hur lång tid ni ska hålla på.

  4. Var inte alltför strikta - det är bättre att det hela går att genomföra.

  5. Sätt igång - det är absolut värt det!