Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Hillevi Wahl, vårblommor Bild: Hillevi Wahl

Plötsligt blev det lätt att springa

Publicerat: 2016-04-11   |  Hillevi Wahl

”Jag vet inte vad det är med mig, men jag har helt tappat lusten”. Så säger många. Om sin löpning på vintern. Många kämpar i motvind, uppströms. Rullar det där förbaskade stenklotet uppför sin personliga Sisyfos-backe.
Jag gör inte så längre.

Jag tänker att allt har sin tid. Det är det som är skönt med att ha blivit lite äldre, att ha sett de senaste fem-sex årens träningscyklar bilda ett mönster.
Det blir lättare på våren.

Nämligen.
För att bara nämna en grej. Kroppen är dessutom mycket klokare än vi själva, så när den protesterar, finns det oftast en anledning.

Visst är det okej att fortsätta jobba uppströms, i uppförsbacke eller motvind. Det gör ni som ni vill med. Ni kommer säkerligen också och lära er. En dag. Tänker jag. Livet jobbar lite så med oss. Vi kan kämpa emot längre, i ilsken envishet och med viljestyrka. Men så en dag, en vacker dag, blir vi klokare. Nästan alldeles av oss själva.
Det är förunderligt.
Så gör som ni vill med uppförsbacken och motvinden. För det vet jag att ni gör i alla fall. Vad jag än säger och skriver.
Jag säger bara det som alla naturmänniskor vet, alla surfare, alla bergsklättrare, alla forspaddlare, alla seglare, alla vandrare, alla orienterare: Att det blir mycket lättare om man jobbar MED naturkrafterna än MOT dem.

Både de inre och yttre.

Nu är våren här, ljuset värmer och fåglarna kvittrar. Så mycket lättare det är just nu att springa än i vinterslask och höstrusk. Utnyttja naturkrafterna just nu. Haka på det där vårskriket och jublet i brösten. Ta rygg på vårvinden.
Testa vårbenen. Håller de? Finns det lagrad energi därinne?
Testa andningen, visst blev det lite lättare att andas nu?
Jag tittar på himlen och fåglarna och blir glad och lite full i skratt. Fåglarna känner inte så mycket efter. De bara gör.

De flyger. För att de kan. För att det är vår.

Gör det du också. Ut och flyg. Ut och spring. Ut och skutta av ren naturkraft. Det är vår.