Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Rapport från ett köpstopp Bild: Hillevi Wahl

Rapport från ett köpstopp

Publicerat: 2016-02-11   |  Hillevi Wahl

Hur går det för oss, såhär tio dagar in på köpstoppet. Jotack, ganska bra!
Jag försökte nyss hitta en bra ursäkt för att köpa snörlås för 9 kronor till 10-åringen som vill göra en annorlunda väska i slöjden – men fick genast bannor från Jenny: Har inte ni köpstopp!

”Ta från gamla kläder!”, sa Dan. Som berättar att han alltid spar snörstopparna från gamla, utslitna kläder. ”De är bra att ha”.
Det är de sannerligen. Och tar väldigt liten plats också.

I dag fyllde min man 43 år och vi hade inte köpt en enda present!
7-åringen hade skapat egna, vackra teckningar, ett födelsedagskort, en brevlåda (!) och en slips (som hon hittat i sitt rum).
10-åringen tog sina egna födelsedagspresentkort på bio och bjöd pappa att gå och se ”En man som heter Ove” ikväll. Sällan har en tioåring varit så stolt – sällan har en pappa blivit så glad.
12-åringen gjorde en egen film om pappa, som förevisades på morgonkvisten. Mycket fin och känslosam.
Och jag bjuder på kultur och mat till lunch: Soppteater. Det får ingå i matbudgeten.

Här är några reflektioner jag har gjort efter tio dagar:

  1. Jag spar en fantastisk mängd tid på att inte handla, eller ens tänka på att shoppa. All reklam kan jag bara bortse ifrån. Likadant är det med tjat från barnen. Jag behöver knappt argumentera emot. Bara krasst konstatera: Vi har ju köpstopp.
  2. Vi spar en otrolig massa pengar. På tio dagar har vi sparat minst 1700 kronor. Då har jag inte ens jämfört våra ica-belopp för februari med samma månad i fjol. Där brukar det handlas en hel del småprylar.
  3. Vi har väldigt roligt. Att hitta på gratisäventyr är rätt kul. Det är mycket roligare att utforska friluftsområden i närheten – än att gå omkring i ett shoppingcenter. Bara för att nämna en sak.