Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Uppe på fjälltoppen i Edsåsdalen tillsammans med Team Nordic Trail. Bild: Hillevi Wahl

Så får du ett bättre 2016 #4: Omge dig med problemlösare

Publicerat: 2015-12-23   |  Hillevi Wahl

En sak som jag berättade om i mitt 50-årstal, var att alla som var bjudna hade en sak gemensamt. De fick mig att må bra. Jag hade struntat i alla ”måsten” och bjöd bara dem som jag ville skulle omge mig just denna viktiga dag. Det var barndomsvänner, författarkollegor, människor jag intervjuat, träningskompisar och lite släktingar.  

”Jag har märkt att jag söker mig allt mer till en viss sorts människor. De där som springer i fjällen, som åker runt på Vårruset och knuffar igång lastbilar som fastnat i leran, människor som hjälper varandra över hinder och människor som får andra att må bra”, sa jag. ”Och en sak kan jag säga – det handlar inte om gnällspikarna!”

Ett spontant skratt uppstod.
Alla fattade precis. Exakt så är det ju. Gnällspikar hittar man sällan på en fjälltopp. De kommer aldrig så långt. De är kvar nere i jämmerdalen.
Allting smittar. Gnäll smittar.
”Det går inte. Det har vi aldrig gjort förr. Det kommer vi aldrig att få bidrag till. Vi måste vänta på att någon annan bestämmer.”

Usch vad det drar ner humöret att lyssna på sådant.

Men på samma sätt smittar tack och lov Problemlösarna:
”Det fixar vi! Det ordnar sig! Det löser sig på något sätt! Jaha, blev det fel, då gör vi om och gör rätt! Inga problem!”

Det är roligare att omge sig med problemlösare. Det händer alltid grejer runt dem. Det skrattas mycket bland problemlösare. Det finns en lätthet i livet när man umgås med sådana människor.
För så här är det: Vi klarar inte allting själv. Vi kan inte vara experter på allt. Då gäller det att be om hjälp om man ska göra en förändring i sitt liv. Vem känner jag som har gjort det här före mig? Vem känner jag som kan hjälpa mig? Vem skulle kunna hålla mig i handen medan jag vågar? Vem skulle våga det här tokiga tillsammans med mig?
Fundera en stund inför 2016 vilka problemlösare du känner. Samla dem runt dig, maila och skicka glada tillrop på facebook eller mail. Tacka dem för att de finns runt dig. Berätta att deras glädje smittar, att det gör skillnad i din vardag. Var en sådan människa som smittar andra med må-bra-vibbar.
Och fundera en stund på vilka du har runt dig som är ena riktiga gnällspikar. Ställ sedan den avgörande frågan: Vill du verkligen jobba med dem? På riktigt?

Steg #4: Omge dig med problemlösare