Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Kalas 2 Bild: Hillevi Wahl

Så fixar du din egen spontan-kalas-picknick

Publicerat: 2015-08-30   |  Hillevi Wahl

I veckan släpptes min nya barnbok och som vanligt ska man ju ha en releasefest vid boksläpp. Eftersom jag brände alla mina pengar på mitt femtioårskalas så fick det bli en lågbudgetvariant.
När jag funderade på hur jag skulle göra, så kom jag ihåg vad min kloka systersons fru Ragnhild hade sagt en gång när vi pratade om kalas:
”Den där plaskdammen ni har i Fredhäll och de gröna ytorna och lekplatserna runt omkring är ju perfekta för en picknickfest! Man drar ihop ett gäng bara, och ordnar någon aktivitet. Jag älskar när människor får mötas!”

Så fick det bli. Jag kollade väderleksrapporten. Det skulle bli soligt. Bra! Då var det bara att tuta och köra.
Vi skrev en inbjudan:

Välkomna på en spontan
low budget knytis-releasefest!

Nu släpps min nya barnbok. Vilket är värt att firas. Men eftersom jag bränt alla pengar på mitt 50-årskalas så får det bli en very-low-budget-variant. Nämligen knytis med picknick i Fredhällsparken vid Plaskdammen.
Så är gör vi:
Medtag picknickfilt och det ni själva vill äta plus gärna något till själva knytisbordet. 

Vi laddar bordet med frukt och saft och någon form av fika.
Sedan umgås vi och plaskar och pladdrar och smakar på knytisgrejerna och spelar boll. Eller ligger platt på ryggen i skuggan, om man hellre vill det.
Elliotböckerna finns såklart till försäljning. Både de nya och gamla. 
Movitz är DJ med sin vevgrammofon och stenkakor med stjärnor som Brita Borg.

Vi skickade iväg till en himla massa människor, både sådana vi kände väl och andra vi var nyfikna på. Rätt många var upptagna, såhär första helgen efter första skolveckan. Men vi blev ett gäng familjer med barn i alla åldrar, och den där aktivitetspåsen som jag fick av underbara Karin på femtioårskalaset, med frisbee, olika bollspel och kasta-ring-på-pinne-kit användes flitigt.

Överraskande många kom med härliga frukter och bär till knytisbordet. Barn och vuxna om varandra kastade frisbee, badade, spelade vevgrammofon, snackade, gungade och klättrade. Några kämpade med att lära sig krypa.
Jag fascinerades inte minst av att se på när sex månader gamla Julia kämpa med att komma upp i krypläge. Trots att hon i ett par veckor nu ramlat ner på huvudet och blivit arg och ilsken, så fortsätter hon envist vidare att försöka. På’t igen!
Hade det varit en vuxen som försökte sig på en ny fysisk övning, så hade vi nog för länge sedan gett upp och sagt att ”Näe, det där är inte min grej!”
Eller hur!
Kämpande bebisar är mina nya förebilder.

Vi vuxna fick för första gången på länge prata till punkt med varandra. Oftast blir det bara ett snabbt hej vid hämtning eller lämning på någon scoutverksamhet eller i skolan.
Nu hann vi lyssna på varandra på riktigt medan vi hade barnsligt kul och stänkte vatten på varandra i plaskdammen.  Ljuvligt.
Varför har jag inte gjort såhär förut?

5 tips inför spontan-ute-kalas

  1. Bjud många. I vårt fall var det bara tio procent av alla inbjudna som kunde komma. Räkna med att många är upptagna mellan maj-augusti.
  2. Bjud brett! Bjud in sådana som ni kanske inte umgås med till vardags, men är lite nyfikna på. Då blir samtalen mycket mer intressanta och mixen av människor roligare.
  3. Var tydlig på inbjudan över vad som förväntas av de som kommer. Se inbjudan ovan. Den funkade bra.
  4. Kolla väderleksrapporten. Det går såklart att ha kalas även i ösregn, men då måste det finnas någon form av tak att kunna sitta under när man äter.
  5. Kolla toalettsituationen. Under ett kalas kommer både vuxna och barn att behöva gå på toa. Finns det ett fik eller en pizzeria i närheten kan man kanske fråga om man får låna toaletten där.

Lycka till!

Kalas