Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Lager 1: Ett bra underställ. Gärna ull närmast kroppen. Bild: Hillevi Wahl

Så klär du dig rätt för vintern!

Publicerat: 2015-11-22   |  Hillevi Wahl

Äntligen minusgrader! Sluta för guds skull inte att springa eller träna utomhus för att det blir lite kallare. Nu är det faktiskt den skönaste tiden. Luften är lätt att andas, det blir helt magiskt när den första snön faller och varenda minut ute i friska luften ger tiofaldigt igen med glädje i själen.

Men hur ska man klä sig då? För att inte frysa och för att inte bli för varm. Att vara för varmt klädd är nästan ett ännu vanliga problem än tvärtom. Tar man på sig för mycket känns det som om man tränar med feber och det är ytterst obehagligt.

Kör med lager-på-lager-tekniken.

Temperatur 10 till 0 grader:
* Viktigt: Ta inte på för mycket kläder! Över fem plusgrader räcker det oftast med en långärmad funktions-t-shirt. Gärna med en reflexväst över – för det är mörkt ute och ni syns inte för cyklar och bilar.
* 5-0 plusgrader: Nu kan det vara skönt med en vindjacka över. Och vantar. Ha gärna en buff på öronen.
* Skorna är jätteviktiga. Nu kommer halkan. Då gäller det att ha rejäla broddar så man inte halkar. Icebugs är helt outstanding när det gäller att kunna springa i lera och snö. Orienterarnas favorit. 

Lager 2: Skaljacka, vantar och mössa håller skön värme.
Lager 2: Skaljacka, vantar och mössa håller skön värme.


Temperatur 0 till -10 grader:
* Nu är det dags för underställ, denna guds gåva till mänskligheten. Det finns en miljon olika sorters. Ha gärna lite för stora än för små, det kan bli rejält kallt i gliporna om man är snål med tyget.
* Allra bäst är någon form av ull närmast kroppen, det finns otroligt sköna numera. Ull håller dig varm även om du blir blöt. Det finns speciella, tunna laminoull-vantar som man kan ha under sina vanliga när det blir kallt. Magiskt skönt.
* Ovanpå understället tar du dina vanliga, lite rejäla träningsbrallor.
* Ovanpå underställströjan har du en skaljacka. Har du bara en skaljacka klarar du precis alla sorters väder. (Jag fyndade min orangea på Lager 157 för bara 157 kr! Den väger ingenting. Där köpte jag en ännu stadigare variant också, för samma pris. Man behöver inte lägga tusentals kronor på kläder om man inte vill.)
* Vantar är viktigt. Jag och mina kompisar från militärträningen har hittat våra absolut bästa favoriter på Clas Olsson. Det är arbetshandskar för en dryg hundralapp. Nu finns vinterfodrade.
* Mössa! Och buff! Eftersom huvudet är kroppens skorsten försvinner en rejäl mängd värme genom huvudet. Här kan du reglera exakt hur mycket kroppsvärme du vill ha kvar, och hur mycket du vill släppa ut. Allt efter temperatur. Är det många minusgrader är det skönt att ha en fodrad mössa och buff runt halsen. Är det bara några minusgrader räcker förmodligen en buff runt öronen. Mössa och buff tar nästan ingen plats alls, så det är bara att ta av och lägga i fickan om du blir för varm.
* Skorna: Icebugs! Det blir en helt annan säkerhet i steget om du vet att du inte kommer att halka. Icebugs är dessutom lätta att bära på fötterna. Och de tål mycket. Det ska vara roligt att springa i snön!

Temperatur -10 till -20 grader:
* Förmodligen räcker det jag beskrev i inlägget ovan. Men är du frusen av dig, så sätt på ett lager till under skaljackan. En vanlig t-shirt till exempel.

Temperatur -20 och kallare:
* Nu ska du inte springa alls! Så här kalla temperaturer förstör lungorna om man springer och tar djupa andetag. Men det är helt okej att leka och busa runt med sina kompisar i snön, som vi gör inom NMT:n. Lek följa John i knähög snö, jättebra träning för låren, rulla runt i snön, gör situps under stjärnorna, åk rutchkana på rumpan nerför backarna. Ut och lek, ut och busa.

Och glöm inte broddar och reflexväst!

På fötterna: Dubbar på skorna räddar dig från många skador.
På fötterna: Dubbar på skorna räddar dig från många skador. 

Vinterns bästa springskor: Icebugs DTS Bug grip Goretex
Vinterns bästa springskor: Icebugs DTS Bug grip Goretex