Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Gunnar springer Bild: Hillevi Wahl

Sex frågor till Gunnar som börjat springa

Publicerat: 2015-07-07   |  Hillevi Wahl

Äntligen!
Så känns det. Äntligen har min man Gunnar börjat springa. Och han gillar det! Han tycker rentav att det är kul. Mycket tack vare att han köpte rätt skor - Steve Jobs favoriter - och följer ett smart träningsapp.
Min mans liv är nämligen uppbyggt på appar.
Många läsare undrar ju hur man kommer igång med träning när man aldrig sprungit förr. Hur gör man för att inte krokna direkt? Jag har nästan glömt hur allt började. Hur kämpigt det var i början. Hur jag faktiskt tog hundra meter i taget. Så vi gör en liten miniintervju med Gunnar. som kan berätta om känslan just här och nu.

Hej Gunnar, varför började du springa?
- För att jag i så många år hade sagt att "jodå, det ska jag nog göra". Istället så bara bestämde jag mig för att "nu kör jag, på riktigt". Ett "sen" blev ett "nu".

Hur tänkte du när du valde rätt träningsapp? Hur funkar den?
- Eftersom jag snittar på cirka 30 nya appar i veckan så hade jag tittat igenom de flesta träningsappar och fastnade för Runkeeper. Många vänner använder den och delar sin springrundor i den. Jag har testat den mycket när jag cyklar och den är väldigt enkel. Till appen så kan man köpa till olika träningsprogram och jag fastnade för ett nybörjarprogram som avslutas i att man springer fem kilometer.

Nu har du kommit halvvägs in i träningsprogrammet på tre månader. Hur ligger du till? Hur känns det?
- Det känns mycket bättre nu än i början, jag minns blodsmaken i munnen efter första rundan som bara var på fem minuter. Nu har jag kommit fram till rundor på tjugo minuter i intervaller. Men det känns bra.

Tycker du bäst om att springa på asfalt eller i skogen? Med eller utan sällskap?
- I stan blir det mest asfalt och på landet mycket skog. De har sina olika tjusningar men som det känns just nu så är skogen tillsammans med Hillevi det jag gillar absolut bäst. Helst i regn.

Ditt mål är att kunna springa ett fem kilometer långt lopp i September. Vilket blir ditt livs första lopp?
- Världspremiär blir på Topploppet.

Har du något bra tips du kan ge nyfikna nybörjare?
- Skaffa bra skor och bara kör, börja med väldigt korta rundor ett par gånger i veckan, det klarar alla. Och sätt ihop en bra spellista.