Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Skattjakter 1 Bild: Hillevi Wahl

Skattjakter är alltid kul!

Publicerat: 2015-06-23   |  Hillevi Wahl

Varken jag eller min man Gunnar var intresserade av matlagning innan vi började med Experimentet. Hemma hos oss serverades oftast halvfabrikat och middagarna var inte organiserade. Någon åt vid datorn, en annan framför tv:n. Umgänge och ögonkontakt mellan familjemedlemmarna var obefintlig. Det är här som Experimentet gjort störst skillnad.
Det första vi gjorde var nämligen att införa bestämda mattider. Barnen fick bestämma när de skulle vara, och de valde schemat från skolan:
07.00 frukost
12.00 lunch
15.00 mellis
18.00 middag
20.00 kvällsmacka

Däremellan så åts faktiskt ingenting under Experimentet. Man fick vänta. Jag blev direkt förvånad hur lätt de anpassade sig efter schemat - och hur himla noga det var. Bara vi blev en kvart försenade med maten så uppstod närmast myteri.
Genom att ha så bestämda tider behövde vi inte gå och kolla om någon var hungrig, vi sparade in en himla massa tid på att inte göra mellanmål i tid och otid. Och då kunde vi ägna de timmarna åt äventyr. För det blev många fler än de två i veckan som vi hade tänkt från början. De flesta dagarna var det ett äventyr varje dag.
Det är viktigt att poängtera att vi inte är en elitidrottsfamilj, tvärtom! Vi har gjort aktiviteter som vem som helst kan klara av. För äventyren finns överallt.
Barnen fick själva vara med och välja vad familjen skulle hitta på.
Femåriga Lykke valde till exempel minigolf, det var äventyr på hennes nivå.
Men i äventyrsvärlden rymdes allt från yoga och Tai Chi till fotbollsgolf och att gå på lina.

Skattjakt 2


De bästa äventyren var absolut de som skedde i naturen, där kunde vi ta det lugnt och fokusera på annat än det vi vanligtvis gör. Vi stängde av allt mediabrus och tog in fågelkvitter i stället.
Det gäller att vara klurig om man ska få barnen att känna äventyret. Ibland är det svårt att få med sig barnen ut på en promenad. Men om du presenterar det som en skattjakt – då blir det kul! Vi testade geocaching där man letar efter en ”skatt” med hjälp av GPS-punkter i mobilen. Plötsligt kunde barnen gå flera kilometer!

Här hittar du mer information om vad geocaching är och hur man hittar närmaste skatt:
http://www.geocaching.se

Skattjakt 3