Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Pär Johansson från Glad Hudiks bok Bild: Hillevi Wahl

”Skit i målbilder och behovsanalyser!”

Publicerat: 2016-04-06   |  Hillevi Wahl
Kategori: Hälsa

Han är rätt rolig, den där Pär Johansson. Glada Hudik-killen. Jag läser hans bok ”I huvudet på en normalstörd” med stor behållning. Pär Johansson har fått flera fina priser för sitt sätt att leda människor och få dem att utvecklas, ändå skriver han ungefär att man ska skita i målbilder och behovsanalyser. Sånt trams!

Det är befriande att läsa. Kanske med glimten i ögat. Men det sättet att tänka, ställer ändå rätt mycket på huvudet. Han menar att man ska gå mycket mer på passion. Och improvisation. Att köra på, utan att analysera så mycket. Att man ska fokusera på det som människor är bra på, inte gegga ner sig i allt det folk inte kan och behöver hjälp med. Han får ofta långa listor på handikapp och behovsanalyser när han ska jobba med utvecklingsstörda och normalstörda.

”Men vad är du bra på då? Kan du sjunga?”

Så frågar Pär Johansson.

Och så börjar han i den änden. Med det som folk är bra på.
I det tror jag han gör helt rätt.

För då är det just det människor ska få göra. Att sätta en sjungande människa på fel ställe kan bli katastrof. Man ska göra det man är bra på och det som man tycker är kul. Man ska vara där man trivs. Det betyder dock inte alls att man inte ska ställa krav på folk. ”Tvärsom! Man hjälper inte en enda människa genom att tycka synd om dem. När man jobbar då jobbar man!” 

Mycket säger han att han faktiskt har lärt sig från de utvecklingsstörda. De är inte mycket för målbilder och behovsanalyser, som man säger så. De lever i nuet. Här och nu. Vad är viktigast just nu? Det kan vara att äta lunch eller spela teater eller träffa en ny kompis. Eller få en kram.

Ibland är det viktigaste just nu faktiskt att se till att man får en kram. För då känner man sig mindre orolig. Som Glada Hudiks fina Bosse Östlin sa. Så otroligt klokt.

Sedär, en väldigt bra målbild i vardagen.