Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Skogsbad läker Bild: Hillevi Wahl

Skogsbad läker

Publicerat: 2015-06-29   |  Hillevi Wahl

Min kompis Lotta, som också älskar skogen, gav mig ett gammalt nummer av Turist. Svenska turistföreningens tidning. Ett av reportagen i tidningen handlar om Skogsbad, shinrin-yoku. Det är japanernas ord för helande platser i skogen. Egentligen handlar det helt enkelt om att gå till skogs och sätta sig på en stubbe. Och varva ner.
Även i Sverige bedrivs forskning kring skogens helande kraft. Forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet har tillsammans med stresskliniken på Universitetssjukhuset i Umeå sett att regelbundna skogsvistelser kan hjälpa patienter med utmattningssyndrom.
Studien har även visat var deltagarna tyckte om att vara. Med hjälp av en GPS-mottagare kunde man se var i skogen deltagarna slog sig ner för att vila.
Och svaret: De sökte sig till områden där träden var gamla och föredrog att sitta med något skydd i ryggen, ett stenblock, en backe eller ett stort träd att luta sig mot.
En trygg plats helt enkelt.
Varför mår vi då bra i skogen? För att vi har bott i skogen i några hundratusen år som art. I skogen får vi vara i fred. I skogen finns lugnet och kravlösheten. Ingen bryr sig om hur man ser ut eller vad man har gjort eller inte gjort. I skogen finns inga datorer som hänger sig eller annan teknikstress. I skogen avlastar man hjärnans kognitiva funktioner, alltså minne, planering och koncentrationsförmåga. I skogen andas vi ut, slappnar av och mår gott.
Kanske är skogsbad något att skriva ut på recept även till oss svenskar som är på väg att bli utbrända. Kanske behöver vi inte ens ett recept. Kanske kan vi ta oss ut i skogen helt på egen hand. Kanske ska vi bara logga ut och gå till skogs.