Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Hillevi Wahl, Lykke Bild: Hillevi Wahl

Sluta tryck på snooze

Publicerat: 2016-05-02   |  Hillevi Wahl
I veckan höll jag en föreläsning där jag berättade om femsekundersforskningen. Vi har nämligen bara fem sekunder på oss att gå från impuls till handling när vi kommer på någonting smart eller kul eller livsviktigt. Det är fem oerhört viktiga sekunder. Fem superkraftssekunder. Men de flesta tvekar för länge.
Om vi verkligen vill något så gäller det att våga med en gång, medan vi har den där extrakraften.


Jag skrev en krönika i Metro om det för ett par år sedan och tänkte att mina Vardagspulsläsare måste få veta det här. Här är den:

I sommar har jag hittat tillbaka till min inre åttaåring. Mycket tack vare att jag har varit tillsammans med min egen åttaåring. Han har alltid en trillion idéer om vad vi kan göra. Helst omedelbart.

”Mamma, kan jag sova över hos en kompis, kan han följa med till farfar, kan vi bygga en raket, kan vi göra en film om det, kan vi uppfinna en maskin som snurrar, kan jag få en egen åkgräsklippare?”

”Nej”, säger tråkmamman. ”Nej, nej, nej.”

Men i somras hade vi haft tid och jag har sagt ja. När han har frågat om vi kan cykla några mil till havet så har jag sagt ja direkt. När han ville rymma från familjen och åka ut till landet med buss, då sa jag ja. När han plötsligt ville åka åt motsatta hållet, till ett äventyrsbad, då sa jag ja. Vi höll på att aldrig komma hem igen, för bussarna hade slutat gå – men vilket äventyr det blev! Vilka människor vi mötte!

Vi har byggt och uppfunnit och misslyckats och lyckats och skrattat och det har sovits över och åkts åkgräsklippare - och vi har haft så roligt..

Just detta tänker jag medan jag ser en TED-föreläsning med livsstilscoachen Mel Robbins. Hon säger att en tredjedel av alla amerikaner är otillfredsställda med sina liv. Det är hundra miljoner människor bara där. Vilket oerhört slöseri med mänsklig kraft och idérikedom. För vet ni vad oddsen var att just du och jag skulle födas det här årtiondet i historien, med de här föräldrarna? Svar: 1:400 000 000 000. Du och jag är alltså en på fyrahundra miljarder! Vi har saker vi måste göra!

De flesta av oss får en himla massa riktigt bra idéer varje dag. Viktiga idéer som kan förändra liv och kanske till och med världen. Men de flesta av oss trycker på vår inre snooze-knapp och säger: Inte nu. Kanske sedan.

När vi trycker på den där snooze-knappen, så betyder det att vi dödar hela idén, all kraft och all energi som vi hade att genomföra idén. Som att bli av med de där tio extrakilona, byta jobb, hitta kärleken eller förändra världen. Vi har fem sekunder, säger Mel Robbins. Inom fem sekunder måste vi gå från impuls till handling, skriva ner idén, skicka ett mail till oss själva, kliva upp ur sängen, gå fram till den där människan som ser så intressant ut, fem sekunder! Sedan är det kört.

Act on it! Säger Mel Robbins. Jag tänker omedelbart på alla intressanta människor jag inte har vågat gått fram till. Från och med nu ska jag bara göra det. Act on it! Det får bli mitt nya motto. Jag ska bevara min nyupptäckta inneboende åttaåring och bara göra det. Inget mer snoozande.