Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Träningsresan fick igång hela familjen Bild: Hillevi Wahl

Träningsresan fick igång hela familjen

Publicerat: 2016-03-18   |  Hillevi Wahl

Jag har skrivit mycket om SVT-dokumentären Gympaläraren den här veckan. Det är för att jag tycker det är så otroligt viktigt att alla barn hittar sin rörelseglädje. När man ser Kalle Zackari Wahlström glida in på skolan och pumpa ungarna fulla med bus och spring, blir man liksom glad i hela magen.
Den glädjen lyfter hela skolan. Speciellt de där som inte vågat testa, för att de är rädda att misslyckas. Som tror att ”gympa och idrott inte är något för dem”.

Men man kan inte alltid välja sin gympalärare. Eller ens vilken skola man ska gå till. Därför ska jag tipsa om en grej som man kan göra utanför skolan, som har varit helt avgörande för min familj:

Åk på en träningsresa med hela familjen!

På påsklovet ska jag och familjen åka på träningsresa till Portugal med Springtime för andra året i rad.

Inte förrän jag satt här och kollade igenom foton från förra året insåg jag vilken revolution den resan var för min familj.
När vi skulle åka till Monte Gordo förra påsken var vi nog alla lite oroliga för att det bara skulle vara ursportiga, jobbiga typer med på träningsveckan. Barnen och Gunnar var rätt skeptiska. De hängde mest med, för att jag skulle vara där och föreläsa.

Men det tog bara ett par dagar så var det full rulle på gåstavar, karatesparkar, bergsturer, afrodans och tävlingar på stranden.

Jag tror det var lättheten och lekfullheten som var avgörande. Man behöver inte prestera ett smack och ledarna blir visserligen glada om träningstokiga barn fortsätter träna, men allra gladast blir de om de lyckas locka med en lite skeptisk unge – eller vuxen - som sitter och tittar lite under lugg på alltihop.

Den totala peppen är också viktig.
”Bra jobbat!”
”High five!”
”Vilken hjälte!”

Man blir sedd. Oavsett om man är ung eller gammal, hur man ser ut eller vilka kläder man råkar ha på sig. De ser människan. Den där som kämpar. Det är så magiskt!

Jaha, en trevlig och hurtig vecka i solen, tänker ni. Så kul för er, men hur gick det sedan?
Jo, det ska jag tala om:

  • Gunnar, 43, som verkligen var anti-träning tidigare skaffade sig en spring-app direkt när vi kom hem. Han började springa tre minuter i taget, i somras sprang han sedan sina första lopp.  I höstas satte han igång med militärträning och i sommar ska vi köra AIM Challenge tillsammans – ett multisportäventyrslopp i Lindvallen. Så himla roligt!
  • Elliot, som i år fyller 13, har börjat löpträna, går på gym och tävlar i skytte.
  • Movitz, 10, har börjat med tennis och fotboll. I går kom han hem och var helt lyrisk för att några killar i ettan sa att ”han var den bästa målis de någonsin sett!”.
  • Lykke, snart 8, har kommit in i ett fullkomligt träningsflow med karate, fotboll och styrketräning.

Allt det där har hänt på bara ett år! Tack vare den där resan, när de fick testa på alla olika sporter, på sin egen nivå och efter sina egna förutsättningar. Utan vardagsstress och fängslande  datorspel. Plötsligt hittade de grejer de var bra på. Fortfarande kan jag se den lyriskt stolta blicken i Movitz ögon när han fick spurtpris under bergspasset. Han pratar också om det varje gång vi är ute på vandringar tillsammans. För honom var det en milstolpe i hans liv.

Jag kommer såklart att blogga ivrigt från träningsresan i Portugal i påsk. För man lär sig så himla mycket, varje gång.

Vill ni läsa mer om den resan kan ni klicka på den här länken: http://springtime.se/resor/training-camp-portugal-2/

Jag kommer också att testa familjeveckan i Sälen i augusti. Det är en mycket billigare resa, för den som hellre stannar i Sverige. Klicka på den här länken om ni vill veta mer om det träningscampet: http://springtime.se/resor/training-camp-salen-2/

Blir ni nyfikna på multisport-äventyrs-tävlingen AIM Challenge, så finns all information om ni klickar på den här länken. http://aimchallenge.com/aim-lindvallen/