Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Hillevi och Movitz är ute på jakt med Pokémon Go Bild: Hillevi Wahl

Ut och spela Pokémon Go med era barn!

Publicerat: 2016-07-18   |  Hillevi Wahl

Pokémon Go är det bästa som har hänt mina barn! Det skrev jag i en debattartikel i Expressen för ett par dagar sedan. Den kan ni läsa här.

Först var jag skeptisk – men blev ganska snart fullkomligt lyrisk när jag såg vilket genialiskt spel det var. Jag cyklade över hela staden med min 10-åring och min 8-åring och mötte 13-åringen som var ute med sina kompisar på väl valda Pokéstops.
Hela Stockholm har blivit som en enda stor happening där ungdomar möts över alla gränser och hjälper varandra.
Men framför allt: Den där 13-åringen som knappt orkat lyfta fötterna tidigare är nu full av energi, totalt lycklig. Och alla de där uttråkade barnen i kompiskretsen har förbytts till små superpeppiga rörelseglädjemonster.
Våra belöningssystem slår glädjevolter, det var knappt att vi ens vill cykla hem. Bara när batterierna på mobiltelefonen tar slut är vi tvungna att cykla hem och tanka batterierna (och våra hungriga magar). Ett hett tips är att köpa powerbanks att ta med.

Märkligt nog är jag den enda morsan jag sett på stan. Inte ens klockan elva på kvällen ser jag några pappor eller mammor runt Kungsträdgården eller vid Rosenbad.
Vilket förvånar mig. För det är ju så himla härligt att vara med om den här världsrevolutionen! Inte för att jag är ett pokémonfan – och jag fattar fortfarande knappt hälften av alla regler – utan för att det är en sådan folkfest. För att jag får vara med! För att det finns så få tillfällen i dag att bonda över generationsgränserna.
En av de häftigaste grejerna med spelet är att det inte finns några färdiga instruktioner till spelet. Barnen lär sig allt eftersom, de testar och misslyckas, testar och lyckas - och jublar! Och sedan lär de varandra. De hjälper varandra även med att kasta ut ”lures”, små magneter som drar till sig Pokémon. De som har flest levlar delar med sig till de som inte har hunnit med så många nivåer. Det är oerhört demokratiskt och vackert och kärleksfullt.
Dessutom är det superkul att hitta alla små ”pokestops” – de syns i form av bilder, ledtrådar i närmiljön. Som ett slags orientering med bilder. Det kan vara en staty, en dörr, en graffittimålning eller något annat konstverk. Här får jag mina egna personliga belöningskickar. Tjohoo – vi fick den!
Så – föräldrar - ladda ner spelet och levla upp. Ni har en chans. Ta den!

Här kan du ladda ner Pokémon Go.

Här kan du läsa en bra artikel som förklarar spelet.