Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Roger Andersson Kinesiska muren Great Wall Marathon Bild: Roger Andersson

Vad kostar det att springa lopp utomlands?

Publicerat: 2016-05-09   |  Hillevi Wahl

Jag har sprungit ett fåtal lopp utomlands. Mitt första var i Prag. Det var halvmaran och jag blev kärleksfullt medlurad av en kompis. Vi kunde bo hos hennes dotter, sa hon, och dottern kunde fixa startplats också. Vilket var en himla tur, för loppets hemsida var på tjeckiska – och dessutom var det fullbokat. Vi kom tydligen in genom en välgörenhetskvot.

Mitt andra stora utrikeslopp var Kilians Classic i Franska Pyrenéerna. Dit åkte jag med Team Nordic Trail och behövde inte fixa någonting själv. De fixade rubbet. Underbart!

Alldeles snart ska jag springa Tjejmilen i New York. Då åker jag med Springtime Travel som fixar allt, startplats, hotell, flyg och en underbar grupp taggade tjejer som gör sitt livs resa. Det ska bli så himla roligt.

”Hillevi, vad kostar en startplats till lopp utomlands? Och hur fixar men en sådan?”
Den frågan får jag då och då av andra som blir sugna. Jag är verkligen ingen expert. Men jag har en kompis som springer över hela världen. Han heter Roger Andersson, är 46 år och har sprungit 85 maraton i 33 länder. Ni fattar. Jag bollar över frågorna till honom:

Hur gör man för att fixa startplats till olika lopp utomlands?

”Alla maraton hittar jag information och anmälningar till via internet. Det finns många länkar på nätet. De stora loppen är alla anslutna till AIMS och deras kalender med lopp hittar du här: http://aimsworldrunning.org/calendar.html.”

”Det är egentligen bättre att fundera på var du vill springa och sedan googla på staden, området och marathon”, säger Roger och fortsätter:
”För min del så är loppet en del av upplevelsen men jag brukar ha andra saker jag vill se och uppleva på samma gång som loppet. Välj alltså inte bara lopp utan området staden du vill besöka.”

Vad kostar en startplats?

”Ju större lopp desto större anmälningsavgift. De stora som New York och London är dyra. Runt 500-1000 kronor, men mer normalt skulle jag säga är 500 kronor. Detta beror dock mycket på var du springer. Det finns marathonlopp för 100 kronor också.

Vilka är dina absoluta favoritlopp?

Big Sur i Kalifornien i USA, vacker miljö och bra organisation.
Luxemburg Marathon är en upplevelse med trevlig bana och härlig atmosfär. Romantik Marathon i Füssen, Tyskland ett mindre lopp i underbar miljö. För mig är upplevelsen och miljön runt lopp viktig”.

Vad är fördelarna och nackdelar med att åka med arrangerade löparresor?

”Arrangerade löparresor har fördelen att du inte behöver tänka så mycket. De har dessutom garanterade startplatser. Det sista är dock bara ett problem om du ska springa de riktigt stora loppen som London och New York. Den stora nackdelen är att arrangören styr programmet och självklart priset. Det är dock lätt att ordna resor själv”. 

Om man är nybörjare och aldrig har sprungit ett lopp utomlands – vilket är ditt bästa tips?

”En viktig punkt är hur resvan man är. Har man rest mycket så är det inte mycket svårare att lägga in ett marathonlopp under sin resa. Har man lite resvana så börja gärna med ett lopp i Europa. De är välarrangerade och det är lätt att resa till och ordna resor själv”, säger Roger.

Vill ni läsa mer om Team Nordic Trail kan ni klicka på den här länken:
https://www.teamnordictrail.se/loparresor/

Vill ni läsa mer om Springtimes löparresor kan ni klicka här:
http://springtime.se/resekategorier/loparresor/

Vill ni läsa mer om alla de stora loppen i världen klickar ni här:
http://aimsworldrunning.org/calendar.html