Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

Våga experimentera med familjen i sommar! Bild: Hillevi Wahl

Våga testa olika sporter med era barn!

Publicerat: 2016-03-14   |  Hillevi Wahl

Något som slår mig när jag tittar på Gympaläraren i SVT är hur utsatta och rädda för att misslyckas många av barnen känner sig. De vågar inte ens gå till gympalektionerna och prova.
”Javisst ja”, tänker jag. ”Sådär hade vid det också, innan vi körde Experimentet.”
Experimentet var ett tremånadersprojekt – som vi hade i vår familj, där vi skulle byta socker mot äventyr (det utmynnade för övrigt i en bok med samma namn, Experimentet). Och mina skeptiska, introverta, lite blyga barn fick under den där tiden testa ett femtiotal olika sporter och äventyr. Allt från minigolf till hästridning, kanotpaddling, skytte, yoga, utegympa, fotboll, geocaching, militärträning, tai chi, tennis, springa lopp och så vidare i all evighet. Även efter de där tre månaderna har vi fortsatt att testa olika sporter och aktiviteter tillsammans med våra barn.

Redan efter de där tre första månaderna såg vi en otrolig skillnad i våra barn, i självförtroendet och självkänslan. Det var nästan magiskt.
När jag läser intervjuerna i boken efter Experimentet, rabblar barnen glatt upp allting de är bra på: spela fotboll, springa, simma, cykla, kasta pil, hoppa i studsmatta, åka segway, fiska och ro en båt… hur många saker vill du veta?”
De skulle kunna ha rabblat hur många saker som helst. Rörelseglädje!
Men innan Experimentet hade de inte nämnt någon rörelselek eller sport, alls, som de ansåg sig vara bra på.
Vad var då skillnaden? Svar: Att de hade vågat prova!
Bara det att ha testat 53 olika sporter, att få ha hållit i utrustningen och lärt sig hantera den, att få ha träffat tränare och andra som verkar snälla och schyssta, att få ha lärt sig reglerna och till och med få ha varit långt bättre än sina föräldrar i många grenar - det satte sig som ett litet glädjejubel i skallen och kroppen.
De fick chansen att upptäcka sporter de faktiskt hade fallenhet för. Utan något krav om att man måste köra en hel säsong eller ”nu när vi har betalat så mycket pengar för den här sporten måste du faktiskt…yada, yada, yada…”
Nästan allt vi provade på var gratis. Och hela familjen kunde testa samtidigt, vilket blev en fantastisk tidsvinst. Fem personer fick träning på samma eftermiddag eller timme.
Och det gjorde framför allt absolut ingenting att vi vuxna var urkassa! Det gjorde bra barnen ännu gladare, att vi vågade vara med, att vi kunde misslyckas och lyckas tillsammans, skratta och försöka igen – och att de fick briljera.

Så det skulle jag vilja uppmana alla er föräldrar – våga prova nya aktiviteter tillsammans med era barn. Det kan vara inkörsporten till något fantastiskt bra. Men framför allt bygger det självförtroende och trygghet. Bra grejer.