Bild: Arla

Varsågoda, massor av nyttiga mellosnacks!

Publicerat: 2016-02-18   |  Hillevi Wahl

Jag blev så trött på popcorn och annat elände. Såhär i februari behöver vi lite vitaminkickar. Så jag frågade mina facebookkompisar om de hade tips. Det hade de verkligen!

1. Avokadokräm med hallon (2 port)
Len avokadokräm, frisk och fräsch med kvarg och citronsaft. Krämen toppas med mosade hallon och knapriga hackade nötter. En lyxig uppladdning som ger mycket energi.

Ingredienser:
2 mogna avokado
1 dl Kesella kvarg
saften av ½ citron
1 tsk vaniljsocker
2 msk honung
2 dl hallon
2 msk skalade pistagenötter

Halvera och gröp ur avokadon. Mixa slät med kvarg, citronsaft, vaniljsocker och 1 msk honung. Lägg över i 2 glas eller portionsskålar. Mosa hallonen. Grovhacka nötterna. Fördela hallonen på avokadon. Strö över nötter och ringla över honung.

2. Grönsaksdipp. Skär gurka, morot, blomkål eller paprika i stänger och doppa i chipsdip på gräddfil.

3. Rödbetschips. Skala och skiva 6 rödbetor tunt med mandolin eller hyveln på rivjärnet. Fyll en kastrull med 5-6 cm rapsolja och hetta upp. Fritera tills chipsen blivit lite bubbliga i omgångar. Fånga upp dem med hålslev och lägg på hushållspapper.  Krydda, salta och strö ut chipsen på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt dem torka i ugnen på 100 grader i 40-60 minuter, beroende på tjocklek.

4. Rosta blomkål och broccoli i ugnen. Dippa i gräddfil med pressad citron, salt och peppar.

5. Fruktsallad. En klassiker.

6. Grönkålschips: Du behöver 200 g grönkålsblad, i små bitar, olivolja, havssalt, parmesanost. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg grönkålen i en skål och häll i olivolja och strö på lite salt. Blanda om och lägg upp på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över parmesanost. Sätt in i ugnen i cirka 7-10 min.

7. Färsk ananas med vaniljkvarg på. Eller byt ananasbitarna mot äppelbitar.

8. Torkade aprikoser, dadlar, fikon, litchifrukt, nötter – låt barnen smaka nytt. 

9. Smoothies i miniglas. Mixa soygurt, banan, hallon och lite mandelmjölk.

10. Skivad apelsin, skivade dadlar, krossad kardemumma, myntablad och turkisk yoghurt med vaniljpulver i.

11. Fruktgott: Du behöver 1 paket frusen mango, 1 banan och 1 dl turkisk yoghurt. Mixa rubbet, klart! 

12. Smoothies med frysta bär, blåbär eller mango – supergott, det blir som sorbet.

13. Morotsstavar med dipp gjord på 2/3 kvarg, 1/3 creme fraiche och lite sour cream eller gräddfil.

14. Serranochips: Torkad serranoskinka. Parmesanchips: smält parmesanost. Västerbottenost funkar lika bra.

15. Filéad apelsin med lite kanel på.

16. Fruktglass: Mixa två bananer, en mango, 1 dl blåbär, ¼ färsk ananas till en jämn smet. Häll i glassformar. Sätt i glasspinnar och låt stå i frysen i tre timmar. Ta ut lite innan den ska ätas så den hinner tina lite.

17. Bananplättar: Mixa en mogen banan med två ägg. Stek i smör eller olja och servera gärna med färska bär. För en lite matigare variant kan man tillsätta några matskedar keso i smeten.

18. Bananglass med jordgubbar: Skiva och frys in två mycket mogna bananer tillsammans med drygt 2 dl jordgubbar. När de är frysta mixas de på hög hastighet i en matberedare till en glassliknande konsistens.

19. Tärnat äpple med smör och kanel som värmts i mikron. Ät med keso.

20. Hallonglass: Mixa 1,5 dl kvarg med 75 gram frysta hallon. Häll smeten i en skål och frys.