Hillevi Wahl bloggar om ett aktivt liv
Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är journalist, författare, föreläsare, hälsoinspiratör – och tokig i att träna. Men innan Hillevi fyllde 45 hade hon inte tränat alls.

livssyfte Bild: Hillevi Wahl

Vilket är ditt livssyfte?

Publicerat: 2015-11-24   |  Hillevi Wahl

Den här fantastiska stenen fick jag av en vän och förebild, Marathonmia. Vi tränade tillsammans och hon tog mig lite under sina vingar när jag precis hade kommit igång med löpningen. Jag minns inte exakt varför, Mia är lite sådär att hon ger bort små fina saker till medmänniskor ibland. Någon gång har jag fått ett vackert kort där det står att hon tycker att jag är en ängel.
Och det kan tyckas banalt. Men det betyder så mycket. Det som blir skrivet i ord. Det som etsas in i stenar. Det som skrivs vackert och med omsorg och omtanke. Små saker som lever kvar länge. Som sätter sig i hjärtat. Det är livsviktigt.
Det fina är också att det inte stannar där. För jag har ju skickat vidare. Jag har gett fina stenar till andra. Jag har skrivit viktiga ord på kort och i böcker och gett till de som behöver få höra just det och läsa just det just då. Vackra handlingar sprider sig ofta som ringar på vattnet. Det är en speciell kraft i det.

Livssyfte. Låt oss tala lite om det. Vad är ditt livssyfte? Vad är mitt? Hur vet man?
Jo, jag brukar tänka så här, när jag känner mig vilse: När jag ligger på min dödsbädd, när allt det här är slut, och jag tittar tillbaka, vad vill jag att mitt liv ska ha handlat om då?
Då ser jag det väldigt tydligt. En oerhört tydlig linje. Det blir nästan som en rak autostrada genom livet. Detta är mitt livssyfte!

Och när man ser den raka autostradan så tydligt, då är det också mycket lättare att välja bort en del bollar som man faktiskt inte måste springa på. För det är så lätt att vilja göra allt, att försöka hjälpa alla, att vilja vara allting. Men det är inte ditt livssyfte. Och det går inte att göra allt och hjälpa alla. Och vara perfekt. Frågan är om det ens är önskvärt.

Prova allt du tror att du borde och måste mot ditt livssyfte. Är just denna grej i linje med mitt livssyfte? Min autostrada? 

Om ja: Bra, gör den.
Om nej: Då kan du strunta i den.

Plötsligt blir livet mycket enklare. Speciellt så här i stressiga tider. Kanske vill du göra en egen sten. Kanske ingår det i ditt livssyfte. Då tycker jag att du ska göra det. För dig själv. Och kanske för någon annan. En mycket bra julklapp, för övrigt.