Jeanette Steijer
Jeanette Steijer

Jeanette Steijer är dietist med expertis inom mat och hälsa. Här bloggar hon om bra mat för dig som vill äta sunt och hålla formen.

Enkel tomatsoppa Bild: Jeanette Steijer

Recept på bästa tomatsoppan ever!

Publicerat: 2015-11-13   |  Jeanette Steijer

Soppa är något jag verkligen gillar och ett bra sätt att få i sig grönsaker, äta kalorisnålt och ändå känna en skön mättnad. När jag har sönerna hos mig så blir det gärna lite extra till för att de ska var helt nöjda. Antingen en matig smörgås eller ugnspannkaka kräver tonårsmagar. Ugnspannkaka var något jag introducerade ganska tidigt för dem då jag insåg att det här med att stå och steka pannkakor var inte min grej. De har en mormor som är riktigt bra på det. När sonen i en ung ålder konstaterade:

" Mamma du är inte lika bra då det här med att steka pannkakor som mormor eller hur?" Då blev det liksom ugnspannkaka som gällde!

Nog om det – i veckan gjorde jag den godaste tomatsoppan ever och som mycket annat fantastiskt här i livet så kom den till av en slump. Jag brukar göra en enkel tomatsoppa av lök, vitlök, krossade tomater, buljong och lite kryddor, koka och mixa och sedan toppa med en klick créme fraiche eller keso blandat med lite fetaost.  Denna dag låg det en bit färsk chili och ett par rödbetor och skramlade ner i grönsakslådan som fick åka med i koket. Vilken skillnad – smaken blev mustigare, hetare och färgen ännu härligt rödare! Jag älskar när man tar vad man har och gör något av det och att det sedan blir bättre än det man brukar göra – vilken bonus!

Må gott!