Jeanette Steijer
Jeanette Steijer

Jeanette Steijer är dietist med expertis inom mat och hälsa. Här bloggar hon om bra mat för dig som vill äta sunt och hålla formen.

Nitrit i korv? Bild: Arla.se

Är nitrit farligt?

Publicerat: 2015-11-26   |  Jeanette Steijer

Det kom in en fråga angående nitrit som Ulrika pratade om när hon lagade en mumsig korvgryta. Frågan är:

”Jag undrar om ni kan förklara igen det här med nitrit i charkprodukter och korv. Ulrika pratade om det häromdagen när hon lagade korvgryta. Hon sa att nitrit är skadligt men behövs i dessa produkter för att ta bort bakterien. Men vid upphettning försvinner det. Då verkade det okey att äta korv om man upphettar det? Jag förstår inte om det var bakterierna som försvinner eller nitritet vid upphettning. Skulle hon vilja förklara det igen vore jag tacksam!”

Nitrit är precis som Ulrika säger en tillsats som livsmedelsindustrin använder för att konservera kött och charkprodukter men även för att göra kött och chark fint rosa. Nitrit finns även naturligt i mycket små mängder i bladgrönsaker även om det där finns mer av ämnet som heter nitrat.

Man använder nitrit i t.ex. charkprodukter för att skydda sig mot bakterien  Clostridium botulinum som kan orsaka allvarlig förgiftning. Den är dock väldigt sällsynt och bakterien inaktiveras när man upphettar varan till 80 grader i ca 10 minuter. Det var det Ulrika menade med korven – att skulle man äta en korv som inte innehåller nitrit t.ex en KRAV-märkt korv så är det bra att tänka på att hetta upp korven tillräckligt länge. Man ska även alltid tänka på att förvara kött, chark och även gravad eller rökt vakuumpackad fisk tillräckligt kallt  - helst max 4 grader. Då hindrar man eventuell tillväxt av bakterien.

Orsaken till att KRAV inte tillåter nitrit i sina produkter är att det finns forskning som visar att om man äter mycket charkprodukter så ökar risken för cancer och nitrit anses vara en möjlig faktor till det. Det har ganska nyligen kommit ut råd omkring detta med kött och cancerisk från WHO – läs mer om detta i mitt tidigare inlägg.

Så som svar på frågan: bakterierna inaktiveras vid ordentlig upphettning men nitritet försvinner inte. Korv är okej att äta men helst inte för mycket om vi ska lysna på råden från WHO.

Läs mer och titta även på kollegan Maria Nygårds inlägg om tillsatser i maten!

Må gott!