Jeanette Steijer
Jeanette Steijer

Jeanette Steijer är dietist med expertis inom mat och hälsa. Här bloggar hon om bra mat för dig som vill äta sunt och hålla formen.

Billiga rotfrukter Bild: Arla.se

Är nyttig mat dyr?

Publicerat: 2015-10-18   |  Jeanette Steijer

På tisdag ska ekonomen Bodil Hallin och jag prata i programmet om hur man lyckas äta bra med en begränsad budget och är det dyrt att äta ”nyttigt”?

Som svar på den frågan så behöver det inte vara så och några tips följer nedan om hur man kan tänka. Sen finns det ju en hel del mycket bra och fin mat som kan vara ganska dyr och det är synd att ekologiskt och närodlat ofta är det dyraste alternativet. Att kött som kommer från djur som mått bra är för dyrt för många men att en hamburgare från en ganska känd hamburgerkedja bara kostar 10 spänn..

Vi som konsumenter måste vara med att påverka och välja smart. Kanske inte äta kött så ofta men när vi gör välja det ekologiska, välja grönsaker efter säsong och kycklingar som mått bra under deras liv. Här följer ett par tips när det gäller mat och ekonomi:

Planera dina matinköp – den har vi hört förr! :-) Gör gärna en veckomatsedel och håll dig till den när du handlar. Du sparar både tid och pengar på det. Lär dig vad saker kostar, då blir det lättare att hitta de lägsta priserna.

Gör så mycket mat att det blir till en matlåda nästa dag. Genom att laga mat hemma, ta vara på rester och göra matlådor kan du spara flera hundra kronor i månaden.

Följ säsongen – nu har vi rotfrukternas härliga tid här: palsternacka, rotselleri, jordärtskocka, svartrot, morötter m.m. Spana in alla kålsorter: savoy-, vit-, röd-, grön-, spets- och brysselkål. Grönkål - klar favorit hos mig! Testa pumpa! Rättika! Våga välj något du inte provat förr!

Läs även här på kollegan Marias´s blogg om de nyttigaste grönsakerna!

Må gott!