Jeanette Steijer

Jeanette Steijer

Namn: Jeanette Steijer
Familj: Två söner, Marcus 19 och Simon 17
Ålder:  49

Vill du ställa en fråga direkt till Jeanette? 
Då går det bra att mejla till jeanette@vardagspuls.se
Svaret publiceras sedan här i bloggen – och givetvis är du som frågeställare anonym.

Gör till vardags: Driver eget företag, arbetar med patienter på klinik i Stockholm samt far och flänger i största allmänhet.

Tittar på: Nyheter.

Lyssnar på: Allt från Alesso till Arvingarna.

Vanligaste vardagsmiddagen: Med barnen: Spagetti och köttfärssås, Själv: Någon form av lax med sallad på bladspenat, avokado och tomater.

Får positivt hög puls i vardagen av: Att träffa så mycket olika människor, varje dag, skratta tillsammans med någon, lyssna på bra musik. Känna solen som värmer och mycket mer.

Får negativt hög puls i vardagen av: När jag är för mycket tidsoptimist.

Har du förberett dig på något sätt inför Vardagspuls? Nej kastar mig ut i det! Har massor av ämnen som jag vill blogga om.

Om din mamma skulle beskriva dig hur skulle hon göra det? Snäll, glad och glömsk.

Vilken är den vanligaste förändringen i tillvaron som ger snabb och bra effekt? Lägg dubbelt så mycket grönsaker på tallriken som du brukar och jag pratar inte om isbergsallad, gurka och tomat.

När du går och handlar inför veckan vad är det som alltid slinker med? Någon god ostbit.

När du ska lyxa till det lite vad gör du då? Bjuder in familj och vänner, lagar god mat – gärna plockmat och njuter av stunden.

Om du var folkhälsominister vad är det första du skulle göra då? Använda mycket mer resurser på att arbeta preventivt när det gäller barn och ungdomar och hur de mår, äter och rör på sig.

Billiga rotfrukter Bild: Arla.se

Är nyttig mat dyr?

Publicerat: 2015-10-18   |  Jeanette Steijer

På tisdag ska ekonomen Bodil Hallin och jag prata i programmet om hur man lyckas äta bra med en begränsad budget och är det dyrt att äta ”nyttigt”?

Som svar på den frågan så behöver det inte vara så och några tips följer nedan om hur man kan tänka. Sen finns det ju en hel del mycket bra och fin mat som kan vara ganska dyr och det är synd att ekologiskt och närodlat ofta är det dyraste alternativet. Att kött som kommer från djur som mått bra är för dyrt för många men att en hamburgare från en ganska känd hamburgerkedja bara kostar 10 spänn..

Vi som konsumenter måste vara med att påverka och välja smart. Kanske inte äta kött så ofta men när vi gör välja det ekologiska, välja grönsaker efter säsong och kycklingar som mått bra under deras liv. Här följer ett par tips när det gäller mat och ekonomi:

Planera dina matinköp – den har vi hört förr! :-) Gör gärna en veckomatsedel och håll dig till den när du handlar. Du sparar både tid och pengar på det. Lär dig vad saker kostar, då blir det lättare att hitta de lägsta priserna.

Gör så mycket mat att det blir till en matlåda nästa dag. Genom att laga mat hemma, ta vara på rester och göra matlådor kan du spara flera hundra kronor i månaden.

Följ säsongen – nu har vi rotfrukternas härliga tid här: palsternacka, rotselleri, jordärtskocka, svartrot, morötter m.m. Spana in alla kålsorter: savoy-, vit-, röd-, grön-, spets- och brysselkål. Grönkål - klar favorit hos mig! Testa pumpa! Rättika! Våga välj något du inte provat förr!

Läs även här på kollegan Marias´s blogg om de nyttigaste grönsakerna!

Må gott!